Мађаре вређа тест из српског језика

657

ОДЛУКУ Правног факултета у Новом Саду да од ове школске године обавеже студенте који полажу пријемни испит на мађарском језику да додатно полажу српски језик, писано и усмено, у уторак је Апелациони суд у Новом Саду правоснажно окарактерисао као – дискриминаторску.

У конкретном случају дискриминаторска је писана и усмена провера знања српског језика на пријемним испитима коју, иначе, предвиђа републички Закон о образовању.

Пресуда Апелационог суда донета је на основу двоструке тужбе невладине организације Савеза мађарских ученика Војводине. Први пут је та организација тужила новосадски Правни факултет 2015. године због, како је тада наведено, дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем језику.

Тим поводом почетком прошле године Апелациони суд у Новом Саду обавезао је Правни факултет да убудуће организује пријемне испите и на језицима националних мањина уз оцену да је, одбијајући да то учини, факултет поступао дискриминаторски.

Занимљиво је да је на тај начин Апелациони суд тада преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио први тужбени захтев Савеза мађарских ученика Војводине.

Мада је у међувремену Правни факултет омогућио студентима да полажу пријемне испите на матерњем мађарском језику, али уз обавезу провере знања српског језика, то је за Савез мађарских ученика Војводине био нови повод за тужбу.

Фото Танјуг

Њихову другу тужбу Виши суд у Новом Саду крајем прошле године је ипак уважио, а Апелациони суд у уторак је ту одлуку прогласио правоснажном. Правном факултету остаје могућност жалбе Врховном касационом суду.

ДЕКАН ЧЕКА АРГУМЕНТЕ

ДЕКАН Правног факултета проф. др Бранислав Ристивојевић (на слици) није у уторак желео да коментарише најновију пресуду, док је не буде добио званично и док не види аргументе којима се суд руководио приликом доношења овакве пресуде.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:782596-ТУЖИЛИ-ФАКУЛТЕТ-ЗБОГ-ДИСКРИМИНАЦИЈЕ-Мађаре-вређа-тест-из-српског-језика