Почело замрзавање имовине руских држављана

28
https://www.pravda.rs/2022/5/7/crna-gora-oduzima-rusku-imovinu-na-udaru-poznati-oligarsi-i-ljudi-bliski-putinu/

Русија је у протеклих 15 година највећи инвеститор у привреду Црне Горе. За то време руски инвеститори уложили су најмање милијарду и по евра

Управа за катастар и државну имовину Црне Горе почела је са уписима у катастар замрзнуте имовине руских држављана у тој земљи.

До средине овог месеца била је уписана једна таква забележба на територији Будве, док је паралелно спровођен један управни поступак у вези са замрзавањем имовине једног руског држављанина на Жабљаку.

„Имајући у виду одлуке о увођењу рестриктивних мера, сагласно својим надлежностима, Управа за катастар и државну имовину уписала је упис забележбе ограничење располагања и стицања средстава и/или друге имовине (замрзавање): Општина Будва – Баширов Март. У Општини Жабљак у току је управни поступак за једно лице и до коначног завршетка поступка податке не можемо доставити“, навео је директор управе Коча Ђуришић у допису од 18. јула Министарству спољних послова, преносе црногорски медији.

Тај допис је Министарству спољних послова упућен као одговор на захтев о слободном приступу информацијама Акције за социјалну правду, која је почетком овог месеца тражила „листу свих држављана Руске Федерације у односу на које је донета одлука о забрани располагања њиховом имовином, односно којима је замрзнута имовина коју поседују у Црној Гори“.

Подсећамо, министар унутрашњих послова Филип Аџић саопштио је 10. јуна да су замрзнуте 44 некретнине у Црној Гори чији су власници руски држављани којима су претходно уведене санкције.

Према оцени стручњака, руски држављани и компаније прошле године уложили су у привреду Црне Горе преко 129 милиона евра, од чега је 49,46 милиона евра уложено у непокретности које су Руси купили на територији земље.

Према речима амбасадора Русије у Подгорици Владислава Масленикова, Русија је у протеклих 15 година највећи инвеститор у привреду Црне Горе. За то време руски инвеститори уложили су у ту земљу најмање 1,5 милијарди евра.

Црногорске власти придружиле су се свим санкцијама ЕУ против Русије 1. марта.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 28. 7. 2022)