Приштина забранила изборе за савете националних мањина

93

Владина Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су приштинске власти забраниле одржавање избора за савете националних мањина, 13. новембра.

Наводећи да та одлука представља „флагрантно кршење права мањина“, из канцеларије су најавили да ће о потезу приштинских власти обавестити „све релевантне међународне мисије, посебно оне које се баве заштитом права мањина“.

„Иако су до сада, уз логистичку подршку мисије ОЕБС, на Косову и Метохији одржани сви циклуси за избор чланова Националних савета националних мањина, а последњи 2018. године, Аљбин Курти сада је забранио да Бошњаци, Роми, Египћани, Ашкалије и друге националне мањине на Косову и Метохији остваре своје основно демократско и градјанско право“, пише у саопштењу.

Из канцеларије су навели да су на време и „у складу са досадашњим праксама, процедурама и договорима са Приштином“, упутили писмо мисији ОЕБС на Косову и Метохији, са молбом да на терену логистички помогне у спровођењу избора за Националне савете националних мањина.

„Међутим, јуче је Канцеларији за Косово и Метохију стигао одговор којим нас ОЕБС обавештава да неће бити у могућности да изборни процес спроведу на Косову и Метохији, јер је Аљбин Курти ‘ускратио неопходну подршку’ операцији прикупљања гласачких листића по предвиђеним линијама“, наводи се у саопштењу.

НСПМ