Протест Србa из Јошанице код Лепосавића: Не осећамо се безбедно од како су у овом крају припадници косовске специјалне полиције, ово је прелило чашу, не можемо више да трпимо да бију нашу децу

137

Срби из Јошанице код Лепосавића окупљени на мирном протесту затражили су да специјалци оду из њиховог села и поручили да се не осећају безбедно од како су у овом крају припадници специјалне полиције тзв. Косова.

Александра Бошковић, чији је брат пре два дана нападнут и заједно са још једним младићем малтретиран од стране полиције тзв. Косова, рекла је на протесту да су њен брат и други претучени младић тренутно добро, али да не зна колико ће им времена бити потребно да се психички опораве од свега што су преживели.

“Овде смо да пружимо подршку мом брату и Лазару, њиховим породицама. Желим да сви чују шта се овде дешава, овим путем пролазим са децом свакодневно, када идемо до баке, после свега, верујте, нисам слободна и не могу више да прођем слободно као што је то некад било. Желим јавно да се обратим медијима, да упутим позив председнику Вучићу за помоћ у овој тешкој ситуацији, да види шта се овде заправо дешава. До сада је било напада у енклавама, сада су прешли и на нас”, рекла је Александра Бошковић новинарима.

Према њеним речима, путем на коме су нападнута двојица младића пролазе сестре, мајке, деца, жене мештана. Људи туда иду на посао.

“Да ли смо ми сада слободни да пустимо нашу децу овде? Нисмо! На жалост више немамо ту слободу кретања. Још једном апелујем на председника да нас подржи, да нам се обрати и помогне јер ми од летос не знамо шта је миран сан, а поготову од прексиноћ”, рекла је. 

По речима мештанина Горана Вукојевића, оно што се десило пре два дана није само један инцидент, већ је последња кап у чаши.

“Ово је прелило, не можемо више да трпимо да бију нашу децу. То поручујем нашим властима, председнику Вучићу, ЕУ, међународној заједници, Kфору да сузбију ове терористе. Они су терористи без обзира на то што су у унуформи, они су пребили децу без разлога, та деца су шетала својим селом, они су их пресрели и лажно оптужили да су шверцери, ми немамо заштиту, то сви морају да знају”, рекао је Вукојевић.

Он је додао да људи у селу хоће мирно да живе, да у Јошаници нема терориста, да нема криминалаца.

“Ми морамо да опстанемо овде, позивам све људе да се не деморалишу, позивам државу Србију да нас не забораве, да нас подрже, да стану у нашу заштиту. Међународна заједница подржава фашизам јер ово што се дешава овде над Србима је фашизам. То нису полицајци, то су криминалци, терористи, бију децу. То дете гајиш од кило меса, пошло низ пут и сретне га неко извуче и туче, не дају нам да будемо Срби. Ово је страшно “, рекао је Вукојевић новинарима, преноси портал “Косово онлајн”.

НСПМ