Хашим Тачи: Лајчак ме обавестио да је циљ дијалога узајамно признање

171

Председник Косова Хашим Тачи након одржаног састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, данас у Бриселу, изјавио је да га је Лајчак упознао са циљевима овог процеса, као и то да ће се процес нормализације односа између Косова и Србије завршити узајамним признањем, преноси ТВ Кљан Косова.

„Након постизања историјског споразума о економској нормализацији, 4. септембра у Вашингтону створен је изванредан замах за постизање коначног споразума између Косова и Србије. Захвалан сам на водећој и незаменљивој улози САД у овом процесу. Улога САД остаје кључна за постизање коначног споразума о нормализацији и узајамном признавању”, рекао је Тачи.

Додао је “такође ценимо напоре комесара ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослава Лајчака, да постигне коначни споразум”.

Тачи је на састанку у Бриселу, како је рекао “од Лајчака обавештен о намери посредника да доврши процес нормализације односа између Косова и Србије коначним споразумом, који подразумева узајамно признање”.

“Стога је потребно да све стране укључене у овај процес раде заједно на постизању коначног мировног споразума“, рекао је Тачи.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 6. 10. 2020)

Приштински Експрес: Тачи променио став о Лајчаку

Одличан разговор са Мирославом Лајчаком у Бриселу. Дијалог нема алтернативу. Косово и Србија морају постићи коначни споразум. Нама је потребна ЕУ, а и ми смо потребни њој. Морамо деловати. Лајчак има моју подршку у овом процесу, написао председник тзв. Косова на Твитеру

Косовски председник Хашим Тачи променио је став у односу на специјалног представника ЕУ за дијалог између Србије и Косова Мирослава Лајчака, чије је именовање критиковао, пише Газета Експрес.

Како наводи тај приштински медиј, Тачи је у фебруару ове године словачког дипломату назвао „некредибилним емисаром“, а сада се, током своје прве званичне посете ЕУ, након што га је Специјално тужилаштво у Хагу оптужило за ратне злочине, сусрео са Лајчаком и обојица су били веома задовољни разговором.

Почетком априла ове године, Савет Европске уније именовао је Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог између Косова и Србије и друга питања Западног Балкана, на једногодишњи мандат.

Тачи је на Твитеру, пре именовања на место специјалног изасланика ЕУ, подсетио Лајчака на његов глас против чланства Косова у Унеску, а такође и на чињеницу да је из Словачке, земље која не признаје независност Косова, написавши тада да је његова нова мисија као специјалног представника за дијалог осуђена је на неуспех.

Портпарол ЕУ Петер Стано реаговао је на то, одговоривши Тачију да је изненађен нетачним и некоректним ставовима у вези са Лајчаковим именовањем, пре његовог именовања на ту позицију, односно пре 3. априла.

Али, шест месеци касније, чини се да су Тачи и Лајчак побољшали односе.

Косовски председник и словачки дипломата разговарали су виртуелно пре четири дана о процесу дијалога између Косова и Србије, који је одложен због неслагања око преговора о Заједници српских општина.

Тачи и Лајчак састали су се лицем у лице јуче у Бриселу, а након састанка, председник Тачи је изјавио да Мирослав Лајчак има његову пуну подршку у процесу дијалога, преноси Косово онлајн.

„Одличан разговор са Мирославом Лајчаком у Бриселу. Дијалог нема алтернативу. Косово и Србија морају постићи коначни споразум. Нама је потребна ЕУ, а и ми смо потребни њој. Морамо деловати. Лајчак има моју подршку у овом процесу“, написао је Тачи на Твитеру.

(ФоНет/Данас, 6. 10. 2020)

Стање ствари