Шта је осам година спречавало Вучића да нападне мафију?

170

Снимак у којем председник Србије Александар Вучић објављује рат мафији није био довољан да убеди оне који мало детаљније прате активности полиције да ће иза тих речи стајати делотворне полицијске истраге и оптужнице утемељене у јаким материјалним доказима.

Уз подсећање да ово није прва таква најава, Данасови саговорници истичу да им није јасно шта је спречавало државу да се претходних осам година ухвати у коштац са проблемом организованог криминала.

„Ја искрено мислим да се председник шалио. Он је и иначе према мом убеђењу јако духовит човек“, каже за Данас адвокат Божо Прелевић, који је у прелазној влади након 5. октобра обављао функцију коминистра полиције.

„Због чега до сада држава није била у стању да се избори са овим проблемом? Ко им је бранио, шта их је спречавало? Власт након осам година апсолутне владавине нема никаквог оправдања због тога што се није бавила организованим криминалом“, каже Прелевић, подсећајући на непрегледан низ афера из скорије прошлости које нису добиле правни епилог.

У снимку објављеном на званичном Инстаграм профилу председника Србије, Александар Вучић је навео да се Србија „2012, 2013, 2014. године борила против тајкуна који су пљачкали земљу и који желели да је униште“. Вучић је поручио:

Успели смо у томе и земљу смо обновили! Србија је данас прва по стопи раста у Европи. Расту плате, расту пензије, људи живе боље. Док смо се борили за бољи животни стандард, за КиМ, за бољи здравствени систем, неки људи су мислили да је најисплативији посао да буду мафијаши, да убијају људе. Обећавам, победићемо их и то им гарантујем! Без обзира на личне, политичке и сваке друге последице!

Његово обраћање уследило је неколико дана након што је на Александра Шарца, од раније познатог полицији, пуцано на паркингу тржног центра Ушће.

Фото: Н1

Напад на Шарца, чија правна квалификација зависи од његовог здравственог стања, догодио се месец дана пошто је убијен Страхиња Стојановић, који је такође имао досије.

Стојановић је убијен експлозивном направом која је била постављена испод његовог аутомобила. Детонација се догодила око поднева у прометној улици на Новом Београду.

Овим скоријим злочинима само је настављен низ убистава са карактеристикама криминалног обрачуна.

Према бази података портала Крик и Радија Слободна Европа, у Србији и Црној Гори је у последњих осам година било укупно 166 мафијашких убистава.

Од тог броја, правоснажна судска одлука донета је за свега 14 убистава.

Уз подсећање да председникова најава није прва те врсте коју смо слушали претходних година, Богољуб Милосављевић, професор права који је седам година предавао на Полицијској академији, истиче да се боји да ће и она имати исти ефекат као и претходне.

„Нико не спори да је потребна борба против мафије. Међутим, ми смо сличне најаве имали прилике да чујемо од различитих носилаца власти иза којих нису стајали опипљиви резултати. Поучен тим искуством, претпостављам да ће и ова најава имати сличан епилог“, наводи Милосављевић напомињући да му није јасно због чега се председник у овом тренутку одлучио на тај корак.

Претходна најава рата мафији догодила се у октобру 2016. године, непосредно након убиства Александра Станковића, вишеструко осуђиваног вође навијача. Тада је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, тренутно у техничком мандату, на ванредној конференцији за медије најавио обрачун са мафијом.

„У тај рат улазимо без резерве. Држава ће уложити сва средства да спречи извршење оваквих дела и да се са носиоцима криминалних активности оштро обрачуна“, рекао је Стефановић. Убрзо затим је и Александар Вучић, тада на функцији премијера, поновио сличну поруку. „Ми ћемо се без обзира на цену, жестоко обрачунати са свима онима који мисле да им је Београд прћија, рекао је Вучић, додајући да „не могу они који долазе из других држава да путују с ‘калашњиковима’ по Београду“.

Александар Станковић је, узгред, био вођа навијачке фракције „Јањичари“ са чијим појединим члановима је у више наврата усликан и председников син, Данило Вучић.

Пензионисани полицијски официр који је желео да остане анониман је, карактеришући председникову најаву као „смешну и тужну“, у изјави за Данас истакао да такве најаве девалвирају рад полиције.

„Зашто се сада сетио рата против мафије? Па тај рат се одвија свакодневно. Свака изјава политичара овог типа, ставља огроман притисак на полицијске службенике и врло често уме да баци у воду квалитетан посао који су до тада радили“, казао је наш саговорник.

Подршка синдиката

Полицијски синдикат Србије, саопштио је јуче да су увек подржавали борбу државе против корупције и криминала, јер сви морају знати да је држава Србија јача од било које криминалне групе. „Једна од највећих опасности по Србију је мафија и пипци које је пустила дубоко у друштво. Србија се не може реформисати у модерну државу док се са овом пошасти не обрачунамо“, наводи се у изјави председника синдиката Вељка Мијаиловића.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 21. 10. 2020)