Јеремић подржава ЗСО

29

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је предлог те странке да док не буде формирана Заједница српских општина онако како је договорено, нема даљих преговора с Приштином.

То је део Резолуције о Косову и Метохији коју ће Народна странка предложити Скупштини Србије, рекао је Јеремић.

Он је истакао да треба поставити и рок, и то 31. децембар ове године, и да уколико ЗСО не буде успостављена, Србија треба да прогласи Бриселски процес неуспешним и да је за њу завршен.

Јеремић је рекао да треба изразити спремност да ако пропадне бриселски процес, будуће преговоре треба водити уз контакт групу – односно сталне чланице Света безбедности УН – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска.

Додао је и да ако нема ЗСО, онда треба поново успостављати надлежности које су пренети органима у Приштини попут правосуђа.

„Предлажемо да у том случају Српска листа коначно напусти Владу такозване Републике Косова“, рекао је Јеремић.

„Не желимо да дијалог пропадне, већ нови подстрек“, рекао је Јеремић и додао да је предлог ако бриселски преговори успеју, од Владе Србије тражи да до 15. октобра успостави јасну преговарачку платформу за наставак бриселског дијалога.

Тражимо да се председник Србије обрати председницима Русије и Кине без одлагања са захтевом да искористе право вета ако икада питање чланства Косова у УН дође на дневни ред

Истакао је да се Резолуцијом обавезује Влада да не направи ниједан корак да омогући чланство Косово у међународним организацијама, пре свега УН.

Тражи се и да се председник обрати председницима Русије и Кине без одлагања са захтевом да искористе право вета ако икада питање чланства Косова у УН дође на дневни ред.

Он је рекао и да треба издвојити средства за повратничка насеља, посебне мере популационе политике за опстанак и одрживост Срба на Косову и Метохији и успостављање Министарства за Косово и Метохију.

Он је рекао да се боји дипломатске ескалације догађаја по питању Косова и да је за супротстављање негативном следу догађаја неопходно јединство – јединство народа и у деловању институција.

Како је рекао, Народна странка ће остати најжешћи критичар ове власти, али питање Косова и Метохије је надполитичко.

Додао је да ако скупштинска већини ова резолуција неприхватљива, онда нека изађу са својом.

„Мислим да ће схватити потребу за институцинонализацијом политике. Не смемо себи да дозболимо да са седнице изађемо без папира“, рекао је Јеремић.

Конференција за новинаре је измештена из Скупприне Србије у просторије Народне странке јер Јеремићу није дозвољено да се обрати у Скупштини.

(Данас)

НСПМ