Федерација БиХ у финансијској блокади

765

Федерација БиХ од данас је званично у финансијској блокади због неусвајање буџета за ову годину, што би, како се процењује, могло да има несагледиве последице, пре свега по грађане.

Буџет за 2019. годину раније је добио подршку у Заступничком дому Парламента Федерације БиХ, али не може да ступи на снагу све док га не потврди Дом народа Парламента ФБиХ на чијем челу се налази Лидија Брадара из ХДЗ-а.

Федерација БиХ нема усвојену ни одлуку о привременом финансирању која би могла осигурати сервисирање расхода до 31. марта 2019. За усвајање ове одлуке потребна је такође сагласност оба дома федералног парламента.

Последице неће осетити једино пензионери будући да је директор Федералног завода за пензијско-инвалидско осигурање Зијад Крњић потписао налог за исплату јануарских пензија, напомињући да би проблеми могли настати уколико се у фебруару не усвоји буџет.

Све остале категорије могле би да осете последице већ у фебруару па је тако министар за питање бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Салко Букваревић поручио да због неусвајања буџета нема исплата борачкој категорији, преноси сарајевски портал Klix.

Пољопривредници су најавили да ће, уколико до краја ове седмице не буде усвојен буџет Федерације БиХ за 2019. годину, изаћи на улице и блокирати централе политичких странака и зграду Уреда високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ.

Уред високог представника (ОХР) у БиХ и амбасаде САД-а и Немачке раније су се огласиле саопштењем за јавност у којем су навели како стари сазив Дома народа Парламента ФБиХ на челу с Брадаром нема легитимитет да усвоји било који закон.

С овим ставом сложила се и Брадара која је одлучила да не сазове седницу Дома народа Парламента ФБиХ, поручујући како нема потребе за паником, јер се неће допустити да било ко трпи.

Ове седмице делегати из реда бошњачког народа у Дому народа Парламента ФБиХ упутили су Брадари захтев за сазивање ванредне седнице федералног органа законодавне власти, а на којој би разматрали буџет за 2019.

У образложењу су навели да је Брадара дужна сазвати седницу у року краћем од 14 дана те да захтев за сазивање ванредне седнице упућују како би спречили економски колапс у ентитету ФБиХ због неусвајања предложених аката у Дому народа Парламента ФБиХ.

 

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:774834-Федерација-БиХ-у-финансијској-блокади