Путин: пронаћи и уништити

244

Дмитриј КИСЕЉЕВ

 

Принципијелни обрт догодио се 16. новембра. На извештај директора ФСБ Путин је позвао себи најужи круг људи како би им поставио конкретне задатке – министра одбране и начелника Генералштаба, министра иностраних послова и директора спољне обавештане службе и министра.

Председник је био у стању тихог огорчења када је директор ФСБ Александар Гортников саопштио да је експлозив на руском авиону који се разбио над Синајем био тежак 1 кг, а закључак је био недвосмислен – ради се о терористичком нападу. Путин је све подигао на минут ћутања, а затим је одржао кратак говор, вероватно најенергичнији у својој председничкој каријери. У говору су се спојили горчина, бол и организована воља уз јасноћу циљева.

“Ми ћемо их тражити свуда, ма где се скривали. Ми ћемо их наћи на било којој тачки планете и казнити” – изјавио је шеф државе. Он је затражио да се појача борбени рад руске авијације у Сирији да би злочинци схватили да је одмазда неминовна. “Молим Министарство одбране и Генералштаб да изнесу одговарајуће предлоге. Ја ћу проверити како иде посао” – рекао је Путин.

То јест, пронаћи и уништити. То је прво. А паралелно – масовни удар истог момента.

Када је у питању наћи и уништити, такво светско искуство постоји. Класика такве операције је “Гњев Божији” када је израелски Мосад током две деценије ликвидирао једног за другим терористе из рганизације “Црни септембар” – оне који су 1972. године у Минхену убили израелске олимпијце.

Међутим, Русија је такође завршила сличан посао. И ништа горе, ако не и боље. Дакле, уништени су организатори и извршиоци врло болних за Русе терористичких напада – на Дубровки, у метроу у Москви, у Беслану, Домодедову и Волгограду. Неко је разнет, неко отрован, неко је упуцан. Лов за сваким учесником текао је и у Русији и у иностранству. Смрт је могла наступити и под мистериозним околностима, било у Турској, Катару или било где другде. Више нема Масхадова, Јандарбијева, Басајева, Гелјева, Хатаба, Вагабова, Залитдинова, Умарова и Алтемирова. Нема ни Саида Буриата и Сеифа Ислама, као што нема и многих других, где год да су се скривали. Неке ликвидације су објављене у јавности, неке су послали на онај свет без икакве помпе.

Сад ће Путин поставити задатак да се пронађе и казни свако ко је лично учествовао у катастрофи руског авиона. И да их нађу и казне.

Но, то је један задатак. Други је разрачунавање са варварским псеудо-калифатом као злочиначком организацијом. Већ 17. новембра почела је масовна операција одмазде. Према ударној моћи, тачности и сложености координације, ништа слично у историји савремене Русије није се догодило.

Бомбардовање из иностране базе у комбинацији са ракетним ударима стратешке авијације, а такође и уз деловање флоте истовремено из два акваторија – из Средоземног мора, у савезништву са Французима и из Каспијског, одакле су поново полетели наши “колибри”.

У томе се огледао рад целе земље, нова организација свих Оружаних снага и Војно-индустријског комплекса. Приде је приметан и ресурс још јаче моћи, јер за сада све изгледа као да тече без видљивог напора. Чак и по стилу беспрекорно. За посматрача са стране Руси су се лако покренули, прилетили, припловили, обезбедили, показали, позвали, одговорили, умирили, објаснили, изградили.

Превод са руског: http://www.vesti.ru/doc.html?id=2689812