Тајна успеха: Летонија и Естонија – гигантско “прање” међународне мафије

189

Познати летонски бизнисмен и публициста Сергеј Васиљев (Seva-Riga) у свом блогу је подвргао жестокој критици тврдњу владајућих политичара прибалтичких република о успесима које су те државе наводно постигле у социјалној и економској области.

“Прибалтичке елите, навикле на русофобске провокације, обожавају да надувавају образе и показују прстом у своја достигнућа националне економије”, која се, наравно, налазе у светском топ-врху. “Нисмо ми никаква Расија! Ми смо градили, градили и на крају изградили!” – вриште локални русофоби искачући из панталона, ваљајући по столу цифре попут шибицара јарко осветљавајући своје “рекорде”, али само са једне стране…

Узгред, а шта су они изградили?

Летонија је на пример изградила предиван пензијски систем који су неопходни стручњаци поставили на девето место у целом свету. Можете ли замислити? Пензијски систем Летоније налази се међу топ – 10 у свету! Лудило! Али у тој теглици меда постоји та иста кашика на коју се жале летонски елитисти – неко нечим мора напунити тај пензијски систем. Народ из неког разлога не жели, добивши на руке 100 евра, да још 83 евра уплати у буџет (управо такво пореско оптерећење је предвидела мудра “елита”). Народ се радије ломата по анлосаксонији где зарађујући тих истих 100 евра у буџет не треба да плати више од 15 (наравно, уколико ниси телевизијска звезда чији приходи прелазе 1 500 фунти месечно). Ту се уопште није посрећило елити са народом. Она, елита, је све одлично испланирала, а глупи народ не вреди ни пишљива боба… Па још елити постављају и глупа питања, типа: “А одакле се може у Летонији узети тих 100 и од тога тих 83 евра?” – злобно иронизује ситуацију Сергеј Васиљев.

“Глупи народ не схвата да се елита бави стратегијом, она размишља о великим стварима. И ако једном каже мишевима да треба да постану јежеви, онда је то даље проблем који се тиче искључиво мишева. Зато што се сама елита храни из сасвим другог извора уз нулто пореско оптерећење, то јест, жање искључиво у оф-шор режиму, притом, приметићете, апсолутно не кршећи закон… Такав оф-шор режим и јесте главно што је изградила летонска елита на територији према којој се и она сама односи као према окупираној територији. Наравно, нису то они сами изградили. То су им редложили паметни људи. Опет с разлогом. За себе су се старали. И ево сада – уз потпуно дивље пореско оптерећење на све што се мрда – на радну снагу (83%), на додатну вредност (21%), на раст капитала, на личне и корпоративне приходе, у Летонији постоји задивљујућа нулта пореска стопа на улазне и излазне дивиденде… Треба објаснити како та проклета ствар функционише. Стижу дидиденде од некакве првобитно непореске острвске компаније у Летонију, одмах постају европске, и моментално се упућују исправним момцима у Скандинавију, Британију или у Империју. Добра са поносном заставом о искључиво двоструком опорезивању, јер су дивиденде већ опорезоване у Летонији (по нултој стопи). Па то није чудо, зар не? Једноставно, “Кућа коју је изградио Џек”[1]…” – објашњава економиста.

“Још интересантније је у комшијској Естонији. Ту се не опорезује нерасподељена добит. То јест, пријави и реинвестирај, колико хоћеш – стопа ће бити нулта. У суседној Финској (и Летонији) све је сасвим другачије. Тамо се порезом на добит оптерећује не само стечени профит, него и профит који ти још ниси добио, али га можеш добити у будућности. То јест, са 100 евра прифита одмах те одеру 50% – и 25% за то што већ имаш и 25% на конто будућег добитка… Нисте чули за авансни порез? Не? Веома користан изум за протеривање из земље бико какве и било чије производње. Природно, у Естонију је навалила сва производња – у првом реду из Скандинавије (иако нас ни Русија није изневерила заузевши почасно пето место и овде игноришући позив да не храни нацисте. Поносни Естонци, природно, “индустријски бум” приписују мрачном естонском генију, скромно прећуткујући да ће на тај начин они једноставно учествовати у транснационалном прању лове, постајући неком врстом колективног Ал – Капонеа” – указује стручњак.

“За оне који још нису схватили како ради та схема прикупљања, појашњавам. На територији Естоније се отвара производња која не плаћа порез на добит. Добит, природно, расте као квасац, радујући естонски БНД и давајући могућност да се покаже језик “Расији”. А у стварности, наравно, не расте естонски профит. Овде се ресетује профит скандинавских (немачких, руских) компанија, које се скривају од националног опорезивања. Но, ми ћемо о томе ћутати као риба у води, да не би кварили слику процвата Естоније. Тај профит се реинвестира у нову производњу која се купује, …, па ето, на пример у Хонг Конгу, или у било којој острвској јурисдикцији (где бенифицијар купца и продавца случајно може бити исти). То јест, профит скандинавских компанија које су засветлеле као естонске – постаје неопорезован, после чега бежи отуда како би се појавио као профит продавца производње. Продавац плаћа дивиденде у Летонији (сећате се – нулта стопа пореза и на улазу и на излазу?), а потом исте те дивиденде већ добија европски бенифицијар са којим у Летонији постоји споразум о избегавању двоструког опорезивања (исто као у Шведској и Финској). Допунски (и не мали) бонус у тој схеми представља дотирање инвестиција из структурних фондова ЕУ, чије размере достижу 75% од новца који је прокријумчарен кроз естонску територију. На тај начин, добронамерни европски инвеститори који долазе у Прибалтик, краду два пута новац из буџета ЕУ – први пут перући новац из сопствене земље, други пут – добијајући на уштеди пореза још и бесплатне неповратне субвенције. Двоструки бинго. И то је све. Мајсторија руку и никаква превара – објашњава експерт. “И што је најважније – они сами нису такви. Њих су васпитали. У Имерији Добра периодично се распламсају скандали, када се испостави да компаније којима су навикли да се поносе у САД и које се сматрају водећим у америчкој економији, немају апсолутно никакве везе са Америком и оне пре свега не плаћају државни порез, “часно” се поделивши с народом САД – народу понос, себи – све остало. Управо по тим обрасцима је све изграђено и у Прибалтику. Потпуна илузија привреде. 3Д графика је феноменална – боја, музика, ефекат присутности. Све цвета, све расте, само народ навалио да бежи из раја породично, навалиле улице и градови… бежи гад од своје евросреће…. Вероватно нешто предосећа… “ – закључује Васиљев.

Економиста се позива на недавно објављену информацију према којој најкрупније корпорације у САД чувају у оф-шору 2,1 трилион долара прикупљене добити у циљу оптимизације пореских олакшица. Када они не би скривали средства у другим јурисдикцијама, морали би платити 620 милијарди пореза. Према мишљењу Васиљева, управо на принципу “опраног новца” и дејствује економија Летоније и Естоније.

Превод са руског: http://news-front.info/2016/03/07/sekret-uspexa-latviya-i-estoniya-gigantskie-otmyvochnye-mezhdunarodnoj-mafii/

[1] Иронични цртани филм о потпуном хаосу у Џековој кући, у којој поред пса и мачке борави још читав низ гостију… (прим.  прев.)