Алија ни на небу ни на земљи. Део 5. Tерористичка претња и сарајевска пропаганда

982
слика: https://www.anti.media/medunarodna-bezbednost/stav/bosko-jaksic/radikalni-islamizam-ne-pusta-zapadni-balkan/

Гостујући на бањалучкој Алтернативној телевизији (АТВ) у емисији „Директно“, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да скоро сви терористички акти у Европи и свијету имају неку везу са Босном и Херцеговином. 

„Коријени тероризма везани за БиХ сежу уназад много година. Нарочито када се у току ратних дејстава оформила и појавила група џихадиста формирана на територији ФБиХ уз помоћ политичког Сарајева“ – рекао је, између осталог, Лукач.

Скоро сви терористички напади у Европи и свијету имају неку везу са БиХ, а у БиХ постоји и нови вјерски правац, вехабизам, који се повезује са свим терористичким дјелима у БиХ, каже министар унутрашњих послова Републике Српске. Том приликом, указао је на чињеницу да БиХ на државном нивоу није радила много на спречавању ширења вехабијског покрета и параџемата, те да они данас живе и раде свој посао на суптилан начин чекајући прави тренутак. То је, каже, велики пораз за БиХ.

“Да ли су ти извршиоци кривичних дјела били присутни у Босни и Херцеговни или су имали контакте са људима у Босни и Херцеговни управо кроз ове параџемате или су користили оружје и муницију, експлозиве за извршење кривичних аката на тлу Европе, а да су имали везе са Босном и Херцеговином. Нека повезница постоји са највећим бројем извршених кривичних дјела на тлу Европе са Босном и Херцеговином и то је поражавајуће за Босну и Херцеговину”.

У свијет је након терористичког напада на куле близнакиње у Њујорку, отишла и вијест да су дјело извршили припадници одреда ЕЛ муџахедин који су боравили у БиХ. Одјекнула су и бројна терористистичка дјела која су се десила у БиХ, а које су починиле вехабије. Лукач је нагласио, да радикални ислам и данас живи у БиХ, те је министарство унутрашњих послова једино схватило суштину проблема и оформило Специјалну антитерористичку јединицу.

“Тренутно једино Министарство унутрашњих послова Републике Српске има такав концепт борбе против тероризма у Босни и Херццеговни. Ниједна друга полицијска агенција, а имамо их 18 у БиХ, нема сличну организацију као министарство унутрашњих послова. За све ове године дошли смо до много података које анализирамо, укрштамо са другим подацима које имају друге агенције и безбједносносне агенције у региону и шире, размјењујемо са њима податке. На основу наших података предузете су и неке одређене акције на контроли и хапшењу терориста на тлу Европе”, нагласио је министар Лукач.

Лукач је рекао, и да је добро што је Народна скупштина Републике Српске спријечила закључивање Меморандума о сарадњи БиХ и САД која би омогућила размјену путничких информација. Министар унутрашњих послова каже да споразум јесте добар у смислу да се прати кретање могућих криминалаца и терориста на свјетском нивоу, али да мора бити у скалду са Уставом, што овдје није био случај.

Оваква прецизна, јасна и отворена изјава Министра полиције Републике Српске наишла је на многе реакције, а међу њима се истиче она, коју је потписао обавјештајни слуга и самозвани стручњак за тероризам и миљеник чаршијских ага и бегова, сарајевских талибана, Владо Азиновић. Професор сарајевског Факултета политичких наука  у БиХ огласио се на Тwиттеру и у духу чаршијских манира , потрудио се да причу о тероризму, пребаци уу Републику Српску и да приговори министру Лукачу.

„Човјек има право. Терорист у Christchurchu на Н. Зеланду који је 15.3.2019. у двије џамије убио 51 ненаоружану особу, на путу до свог одредишта мотивирао се слушајући у ауту хит “Караџићу, води своје Србе” (и пустио то на видео стреам) – навео је Азиновић.

Цвркутање Владе Азиновића, плаћеника Атлантске иницијативе и лажног тумача терористичке пријетње и самозваног академског грађанина Сарајева, враћа нас у блиску прошлост пуну прљавштине у којој се поносно ваљао овај адвокат Обавјештајно Безбједносне Агенције и чаршијске политике мржње. Наиме, напори, у којима он учествује на првој линији фронта, са зеленим барјаком у рукама и јатаганом умјесто пера, су видљиви.

Наставља се…

Члан Експертског Тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала. Дипломирани политиколог и Специјалиста из сљедећих области: "Примјена специјалних мјера и техника противтероризма" и "Политичко насиље и држава". Аутор је више дјела из области Безбједности, Друштвених односа и Политикологије религије, и то: Студије - "Од радикалне Исламске свијести до кризе идентитета", "Мошевац - што је било - било је", "Анатомија једне политике", "Ера тероризма у БиХ", "Босна - Земља Страха и Мржње", "Тероризам у Аустрији", "Хрватска криминална хоботница" и "Слуге транзиције и комунизма". Објављивао је анлизе, коментаре, и студије на Руском, Арапском, Њемачком и Енглеском језику. Био главни актер познате политичке ,"Афере Мошевац" од 1984.-1989. године. Од 1989. до 1992. године као новинар-уредник у београдским дневним новинама "Политика Експрес", објављивао фељтоне из сфере политичких односа, са нагласком на кризу идеологије и политичког система социјалистичког самоуправљања Написао је стотине есеја, коментара и анализа о унутрашњој и вањској безбједности. Члан је Редакције Научног магазина "ПОЛИТЕИА". Факултета политичких наука у Бањалуци, Уредник издања из области друштвених односа и безбједности за издавачку кућу Филип Вишњић из Београда. Био Секретар и Предсједник Скупштине општине Маглај и обављао посланичке дужности у Скупштини Зе-До кантона у Парламенту Федерације БиХ. Уу септембру 1987. године, организовао први и једини митинг у Босни и Херцеговини, подршке угроженим Србима са Косова. Од децембра 2000. до јануара 2001. као Предсједник Скупштине општине Маглај, из (насилно заузетог у септембру 1995.) великог српског села на Озрену, Бочиња иселио 1500 муџахедина и у току те 2001. године вратио више од 1000 становника српске националности у властите куће у Бочињи.