Ко то и даље упорно крије истину о позадини Марсејског атентата?

554
слика: Википедија

Иако су хрватске усташе одмах иза октобарског атентата у Марсеју  певале  — за Радића,  Карађорђевића – био је то само још један хрватски лажни мит, јер атентатор уопште није био Хрват већ Бугарин Величко Керин, називан Владо Черноземски.

Атентатор је био професионални убица терористичке организације ВМРО, који је своје умеће доказао у неколико успелих атентата, те га је зато Иван-Ванчо Михајлов и препоручио Анти Павелићу за инструктора на полигону усташког кампа Јанка Пуста, у Мађарској!

Владо шофер, како ће га звати у кампу где је обучавао изабране усташе за атентат, лично ће међу њима изабрати своје помоћнике и њихово оружје. Он сам одлучио се за своје омиљено оружје, немачки пиштољ Маузер, али нови модел са рафалном паљбом, да буде сигурнији у погодак, уверен да ће краљ Александар носити челичну кошуљу, како се тада говорило за панцир!                                      

Краљ Александар је био симбол победе над аустроугарском, немачком и бугарском царевином у Великом рату, доказани франкофон и искрени заговорник југословенског јединства, владар чврсте руке али поборник мира, нарочито међу балканским државама.

Иако је Марсејски атентат наводно реконструисан до детаља још у самој истрази, до дана данашњег су остала недоречена питања зашто загребачка полиција није расветлила ко је атентаторима издао чехословачке пасоше у конзулату на лажна имена, иако је чехословачка влада била рада да помогне када се утврдило да су атентатори управо њиховим пасошима допутовали у Париз и потом до Марсеја? Наравно, сами атентатори нису лично поднели захтев за издавање пасоша, јер су тада боравили у терористичком кампу а не у Загребу!

Зашто није потпуно расветљено, ко је у француском протоколу дао сагласност да у самом Марсеју изненада замене службени аутомобил, додељујући краљу отворена кола, малтене да би очекивани убица тако имао олакшан посао?

Ко је одлучио да полицијско обезбеђење не буде лицем окренуто ка маси на тротоару у улицама којим пролази свечана поворка, иако је то већ била устаљена пракса у обезбеђењу!

Зашто југословенска влада није одобрила скромна додатна средства, на захтев министра унутрашњох послова да група југословенских полицајаца из антитерористичког одељења Специјалне полиције  отпутује у Марсеј, као спољашњи круг обезбеђења?

Зашто француска полиција није ажурно искористила детаљне податке које је пре краљевог пута у Марсеј доставио обавештајац из југословенске амбасаде у Риму, ком је сарадник из усташког кампа дао прецизне податке о планираном атентату! 

Сво оружје које су носили помоћници атентатора било је немачке производње, и то из програма тзв цивилних пиштоља, изузев атентаторовог Маузера, али истрага није уопште реконсруисала пут тог оружја до руку Стане Године, која га је из Италије преко Швајцарске пренела у Француску, до оближњег градића где су се атентатори сместили у хотерлу!

Данас је познато да су немачке тајне службе акцију самог атентата на краља Александра назвале „Тевтонски мач“ и да су имале детаљне податке о плану француског обезбеђења госта! Француске актуелне власти, као и сами београдски колаборанти, упорно казују о историјском пријатељству и искреном савезништву у два светска рата, али  српским историчарима ни данас француске власти не достављају поверљива документа са суђења, која су изузета од увида јавности?

Ко то и даље упорно крије истину о позадини тога атентата, који је  уклонио Александра као заговорника Мале Антанте, коју су велики створили као планирани санитарни кордом против утицаја комунистичког СССР, али је постала највећа сметња немачким нацистима, што је видљиво из развоја догађања после Марсеја, када су британски и француски покварењаци на тацни испоручили Чехословачку немачким нацистима!

Ревизионисти  европске и светске историје, упорно натурају тобожњу кривицу Гаврила Принципа за Велиики рат, али баш нико од њих да посегне за овим ситницама, да напокон расветли ко је заиста, када и где, одлучио да уклони Александра, како би могла да се растури Мала Антанта и последично распарча Чехословачка, као увод у немачку освајачку кампању која је поништила резултате мировне конференције у Версају, али и разобличила тадашњу лажну величину Француске и Велике Британије у предвечерје Другог светског рата, као очекиваног наставка германске освајачке политике која ће запалити цео свет!