У Вашингтону финализација предаје и издаје Космета

540

проф. др Митар Ковач

ЕВРОАЗИЈСКИ БЕЗБЕДНОСНИ ФОРУМ

Споразум у Вашингтону између власти Србије и лажне државе Косово јесте почетак коначне предаје и издаје Косова и Метохије.

Жалосно је што је читав процес преговора у режимским медијима означаван као успехСрпске делегације“, посебно председника Александра Вучића.

Пуно је питања која се могу поставити преговарачкој делегацији Србије, почев од тога зашто су пристајали на било какве преговоре изван мандата УН и резолуције 1244 и зашто су пристали да се под окриљем САД, Србији, као некаквој колонији диктирају услови, од којих су већина у супротности са српским националним интересима и са Уставом Р Србије? Зашто се у документу наводе питања која немају директне везе са преговарачким процесом? Зашто се пристаје на Споразум који није у надлежности председника РС и без усвојене платформе у Народној Скупштини? Зашто Србија преузима обавезу да гради ауто пут Ниш – Мердаре, о трошку грађана Србије? Зашто Србија предаје Газиводе и друга природна богатства на Косову и Метохији? Зашто Србија се обавезује у погледу енергената, Г 5 мреже, права хомосексуалаца и сл. Пуно је питања Зашто? Зашто је Србија директно Кини и Русији гурнула “прст у око”, као и многим другим државама слободног света, што је у директној супротности са позицијом државе која за себе тврди да је војно неутрална и да на сличан начин се односи и према другим великим силама.

Оваквим деловањем председник Србије Александар Вучић је самовољно се одлучио да креира и прихвата споразуме који су дубоко у супротности са виталним националним интересима.

Народ у Србији је збуњен јер се преко режимских мера шири “победничка атмосвера” како би се прикрила суштинска издаја Косова и Метохије и учинио још један погрешан корак, односно прави корак за сепаратистичку власт у Приштини. Ако неко треба да слави то је лажна држава Косово и она то веома снажно чини.

На почетку документа акценат је стављен на “нормализацију економских односа”. У наредбодавном, инструктивном тону наведене су ставке споразума као да су “издиктиране” вајним преговарачима:

– “Обе стране ће спровести споразум о ауто-путу, који је потписан 14. фебруара 2020.

Обе стране се обавезују на заједничку студију о изводљивости у вези са опцијама којима би се инфраструктура железнице Београд-Приштина повезала са луком на мору на Јадрану.

– Косово и Србија радиће са америчком Међународном корпорацијом за финансијски развој (ЕXИМ) на меморандуму разумевања како би се операционализовало следеће:

  • Ауто-пут Мира
  • Железничка веза између Приштине и Мердара
  • Железничка веза између Ниша и Приштине
  • Обезбеђивању финансија за подршку неопходним зајмовима за мале и средње бизнисе (СМЕ)
  • Додатним билатералним пројектима
  • Стално представништво међународне, ЕXИМ у Београду, Србији.

– Обе стране ће успоставити и учинити оперативним заједнички објекат на прелазу Мердаре.

– Обе стране ће се придружити и у потпуности користити бенефите ”Зоне мини-Шенгена” коју су најавиле Србија, Албанија и Северна Македонија у октобру 2019.

– Обе земље ће узајамно признавати дипломе и професионалне сертификате.

– Обе стране ће се сложити да раде са америчким министарством енерегетике и другим меродавним институцијама владе САД на изради студије о изводљивости у циљу дељења језера Газиводе/Ујма, као поузданог извора воде и енергије.

-Обе стране ће диверсификовати њихове изворе снабдевања енергије

-Обе стране ће у својим мрежама мобилне комуникације забранити употребу 5Г опреме коју испоручује непроверен продавац. Онда када је таква опрема већ присутна, обе стране ће се обавезати на њено уклањање и друге напоре на медијацији да то буде учињено на време.

– Обе стране ће повећати надзор путника у ваздушном саобраћају, дељење информација између себе у оквирима шире америчке сарадње на Балкану. Стране ће се обавезати на унапређивање технологије за борбу са незакоинитим активностима, спровођењем и операционализовањем система за надзор и информације ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТФ, које су обезбедиле САД.

– Обе стране се обавезују да штите и унапређују верске слободе, укључујући обновљену међуверску комуникацију, заштиту верских објеката и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву. Стране се обавезују да наставе повраћај јеврејских жртава Холокауста.

– Обе стране се обавезују на убрзавање напора на проналажењу и идентификацији посмртних остатака несталих особа. Обе стране се обавезују на идентификовање и дугорочно спровођење трајних решења за избеглице и интерно расељене особе. Обе стране се обавезују да успоставе место контакта које ће координисати активностима на овим питањима између две владе и које ће на годишњем нивоу давати информације о броју решених случајева и оних који су још увек у процесу решавања.

– Обе стране ће радити са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би утицале да те земље декриминализују хомосексуалност.

– Обе стране се обавезују да Хезболах у потпуности сврстају под терористичку организацију и да у склопу својих јурисдикција у потпуности спроводе мере на рестрикцији његових операција и финансијских активности.

– Косово (Приштина) ће се сложити да спроведе једногодишњи мораторијум на захтевање чланства у међународним организацијама. Србија (Београд) ће се сложити да спроведе једногодишњи мораторијум на њену кампању повлачења независности и да се уздржи од тога да званично или незванично захтева од било које земље или међународне организације да не призна лажну државу (Приштину) као независно.

Оба споразума ступају на снагу тренутно.

-Косово (Приштина) и Израел слажу се да се међусобно признају.”

Жалосно је да суштински ови споразуми решавају интересе лажне државе Косово и државе Израил. Док Србија предаје своју свету земљу, истовремено пристаје да Израил призна лажну државу Косово, те да премести амбасаду у Јерусалим, супротно својим и националним интересима пријатељских држава.

Да будемо јасни Србија није требала да преговара само под окриљем САД, без других великих сила Русије и Кине па и водећих сила ЕУ.

Оваквим поступањем преговарачи, пре свега председник Србије Александар Вучић отпочео је завршну предају Косова и Метохије, боље речено издају.

Не требају њему кључеви Беле куће, које му је дао председник САД Доналд Трамп и оловка коју му је поклонио.

Србији требају кључеви од Призрена, Душановог града. Ово је срамота за Србију и отворено сврставање на страну САД, уз огромну штету по српске националне интересе.

Доћи ће време полагања рачуна и одговорности за неуставно деловање супротно вољи српског народа.