Авдулах Хоти: У дијалогу са Србијом идемо на коначни споразум

162

Косовски премијер Авдулах Хоти рекао је да ће се дијалог у Бриселу одвијати само према уставу Косова на седници парламента на којој је говорио о 100 дана рада владе, преноси Газета експрес.

Одговорио је посланику ДПК Бедри Хамзи, који је рекао да у дијалогу са Србијом треба променити курс, и усредсредити се на коначни договор, јер сваки следећи састанак је нова прилика за компромис, а компромиси могу бити болни.

„Наш захтев је да започнемо дијалог о коначном споразуму, узајамном признавању, седишту у Уједињеним нацијама и трасирању пута за евроатлантске интеграције“, рекао је он.

Косовски премијер Авдулах Хоти рекао је да ће дијалог водити само према Уставу.

„Поновићу то 100 пута, сваки пут када разговарамо о дијалогу, рећи ћу вам да ће се овај процес одвијати само према уставу Косова, нећемо ићи у Брисел са 10 људи, нити ћемо доносити неуставне законе за дијалог. Навикните се на овај приступ, ово је наш приступ, ове владе“, рекао је он.

Хоти је о закону о економском опоравку, који већ шест пута није усвојен у Скупштини, поновио да су спремни као владајућа коалиција да заседају заједно са ДПК и током два претреса да укључе сва питања која је овај политички субјект предложио.

„Верујем да ће ово питање бити закључено у понедељак, али и даље кажем, и преузимам одговорност као премијер да сам спреман да након понедељка, односно након изгласавања у првом претресу, заједно ћемо разговарати и интегрисати ваше предлоге у овај нацрт закона о економском опоравку, како би смо дали све од себе да имамо најбољи могући закон, укључивши и предлоге Самоопредељења“, рекао је он.

Хамза је за други економски пакет рекао да осим што нема суштине, одлаже се и његово усвајање у Скупштини.

„Или га усвојите или разговарајте са нама како би смо га усагласили и направили пакет који је неопходан држави. Предузећа су остала без подршке, радници у приватном сектору су у опасности да не приме плате, онда ће се у наредном периоду банкарски систем такође суочити са потешкоћама. Да је подржан предлог ДПК, пензионери би имали другачију ситуацију, ратне категорије такође, као што то важи и за предузећа и раднике приватног сектора”, рекао је Хамза.

Он је додао да се на другом претресу могу обавити само неке мале измене.

У Скупштини Косова и даље траје дебата о раду владе Авдулаха Хотија.

Извор: Стање ствари