Албанија: Избори без опозиције, уз подршку САД и ЕУ

731

Око 3,5 милиона Албанаца сутра ће моћи да остваре своје право гласа на локалним изборима који су за албанског председника Илира Мету и опозицију у тој земљи нелегитимни, док су за премијера Едија Раму у складу са уставом, а подржале су их и ЕУ и САД.

Албанска држава већ неколико месеци се суочава с дубоком политичком и институционалном кризом, након што је албанска опозиција напустила рад парламента и наставила своје политичке активности кроз масовне протесте такозване уједињене опозиције на улицама Тиране.

Опозиција предвођена Демократском партијом Љуљзима Баше захтева оставку премијера Едија Раме, формирање прелазне владе и расписивање превремених парламентарних избора. Они су уз те захтеве истакли да неће учествовати ни на локалним изборима који су првобитно били заказани за 30. јун, додавши да “корумпирана Рамина влада не жели да спроведе поштене изборе”.

Због све масовнијих протеста опозиције пропраћеним сукобима између полиције и демонстрана, председник Илир Мета је пре три недеље поништио указ о одржавању локалних избора, рекавши да неће допустити изборни процес без учешћа опозиције и изразивши свој страх од грађанских нереда.

Владајућа коалиција предвођена Рамом такву одлуку председника је оценила као противуставну, и обечала грађанима да ће избори бити одржани без одлагања, а истовремено покренула поступак за опозив председника.

Рама је изјавио да Мета више не заслужује да буде шеф државе и да ће му грађански представници у парламенту одузети мандат.

Албански парламент је у међувремену изгласао декларацију којом се осуђује одлука председника о одлагању избора, међутим процедура о опозиву председника је блокирана због нефункционалности албанског Уставног суда који би требало да потврди захтев посланика о опозиву председника.

Председник Мета је позвао на дијалог и решење кризе, на чији позив се одазвао лидер опозиције Баша, док је премијер Рама саопштио да је “заузет кампањом и да нема времена за састанке”.

Илир Мета,  Еди Рама / Фото Танјуг-АП

Почетком ове недеље је и ад хок тело Изборни колегијум у тој земљи донео одлуку да се избори одрже 30. јуна, на шта је Метин кабинет реаговао, оцењујући ту одлуку као нелегитимну и смешну.

Албанска Централна изборна комисија је наставила с припремама избора, иако је опозиција поновила свој став да неће учествовати на њима.

Пре неколико дана је и Савет Европе отказао своју посматрачку мисију на сутрашњим изборима, као разлог наводећи нејасноће око организовања избора и безбедносних претњи, док су Европска унија и САД послале своје посматрачке мисије, као део ОЕБС-а, рекавши да признају 30. јун као изборни дан.

У Албанији ће се гласати у 61 општини, од којих у чак 35 њих на листи кандидата за градоначелнике и одборнике су представници владајуће коалиције предвођене Социјалистичком партијом Едија Раме. У преосталих 26 општина постоји више кандидата на бирачким листичима, пре свега представници мањих и мањинских странака.

Опозиција је најавила да је “оправдан сваки отпор против ове албанске власти”, док је председник Мета позвао грађане на смиреност и избегавање провокација које би, како је најавио, “владајући режим искористио за формирање једнопартијског система”.

Мета је такође јуче потписао нови указ о одржавању локалних избора 13. октобра, на шта је албанска владајућа коалиција реаговала да ће избори бити одржани сутра, те да је нови указ председника “једнака нули”.

Америчка амбсада у Тирани, као и италијанска и друге амбасаде земаља Европске уније, позвале су своје држављане које бораве у тој земљи да избегавају бирачка места и локације на којима се окупљају веће групе грађана.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:803450-Албанија-Избори-без-опозиције-уз-подршку-САД-и-ЕУ