Амбасадор САД у Приштини: 2019. мора да буде година свеобухватног споразума

1136

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет сматра да 2019. мора да буде година свеобухватног споразума.

Он наглашава да од САД нема “бланко чека” за било које решење.

“Ако се однос између Србије и Косова не побољша, постаће још гори. Заиста не постоји опција да се задржи статус кво”, каже Коснет за Коссев.

Он наглашава да САД жели да види „креативан свеобухватни споразум између две земље” који мора да узме у обзир бриге и сигурност Срба на КиМ и да то не може да се игнорише.

“Што се тиче питања о границама – корекцији, замени територија и свега тога, политика Сједињених Држава је доследно била да ми немамо неки жељени исход. Не покушавамо да напишемо то како би требало да изгледа споразум између Косова и Србије”, каже Коснет.

У интересу Сједињених Држава је да виде мир, просперитет и правду на Косову, у Србији и свим земљама региона, наводи он.

На констатацију новинара да многи страхују да уколико то решење буде била идеја било каквог етничког разграничења или размене територија, што ће бити име за етничку поделу, то неће бити трајни мир, већ да ће изазвати продубљивање кризе у целом региону он каже:

“Мислим да ако две владе пронађу решење које је прихватљиво за грађане обе земље, које доводи до побољшања наших циљева мира, просперитета, правде за обе земље за овај регион, Сједињене Државе це то поздравити. Ми не ‘исписујемо бланко цек’, што значи да не кажемо да ће Сједињене Државе подржати све о чему се те владе сложе и то је важна ствар. Понављам, оптимиста сам да ће након овог тешког посла две владе донети обострано користан споразум који цемо желети да подржимо, али не можемо реци хипотетски док га не видимо.” .

“Ако се однос између Србије и Косова не побољша, постаће још гори. Заиста не постоји опција да се задржи статус кво”

Такође наглашава да САД не виде алтернативу дијалогу.

Упитан како кометарише наговештај промене у ставу према таксама који је изнео Тачијев саветника, Коснет каже да америчка влада сматра да би позитиван корак био уколико би косовска влада у овом тренутку суспендовала царине, као средство за креирање замаха, како би процес дијалога напредовао.

На питање шта је његова порука косовским Србима, Консет каже да мисли да би било који ефективни свеобухватни споразум између две земље мора да узме у обзир забринутост и сигурност Срба на Косову.

“Искрено мислим да је то прилично очигледно. То не можете да игноришете. Свакако разумем зашто су неки косовски Срби нервозни што би могао да се појави споразум који неће у потпуности да одражава њихове бриге и решава њихове потребе. Разумем то. Рећи ћу да Сједињене Државе чврсто верују да права и безбедност косовских Срба и других мањинских заједница морају да буду заштићени. То нам је веома важно”, истиче Коснет.

Упитан да ли искључује насиље у наредној години на Косову, он каже да се тако нешто не може искључити када су политичке тензије и емоције високе.

Он мисли и да људи који су предложили да Срби избегавају полицију и снаге безбедности, праве велику грешку.

Додао је и да су САД у потпуности посвећене Специјалном суду.

“Верујемо да је његово деловање важно за правду за грађане Косова, и верујемо да он функционише на професионалан нацин. Наше је мишљење да људи који су позвани у Специјални суд да им помогну у њиховим истрагама, треба да сарадују. И знате, има људи, постоје политичке лицности на Косову које су отишле у Хаг, које су представиле своју одбрану, које су очистиле своје име и које су се вратиле на Косово. То је оно што волимо да видимо. Мислимо да систем функционише”, закључује Коснет.

(Б92)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ambasador-sad-u-pristini-ukoliko-se-odnosi-srbije-i-kosova-ne-poboljsaju-postace-jos-gori-mislim-da-2019.-mora-da-bude-godina-sveobuhvatnog-sporazuma.html