Ана Брнабић у Косовској Митровици о писму Шолца и Макрона Вучићу: Не бежимо од тешких одлука. То је наша дужност и одговорност

51

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Косовској Митровици, коментаришући писмо Олафа Шолца и Емануела Макрона председнику Србије и премијеру Косова, да “Србија никада није бежала од тешких одлука”. “Доносили смо их када смо мислили да су у интересу Србије и наших грађана”, рекла је.

„Не би било умесно да ја коментаришем писмо Шолца и Макрона, јер је упућено председнику ВУчићу, али ми никада нисмо бежали од тешких одлука, доносило смо их када смо мислили да су у интересу Србије и наших грађана. Неки други су бежали тешких, али и од лаких одлука, потпуно природних одлука. Та адреса је у Приштини“, казала је одговарајући на питања новинара.

Како је рекла, спремни су на „доношење колико год тешких одлука“. „То је наша дужност и одговорност“, нагласила је.

Председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц писали су председнику Србије Александру Вучићу у, како су навели, пресудном тренутку за безбедност у Европи и стабилност у региону. Апелују да шеф државе „покаже спремност за доношење тешких одлука у наставку дијалога Београда и Приштине“, а задужили су и своје саветнике Јенса Плетнера и Емануела Бона да у том процесу помогну европском посреднику за дијалог Мирославу Лајчаку.

Писмо истог садржаја од Макрона и Шолца је добио и премијер Косова Аљбин Курти.

Брнабић је данас казала и да да је оснивање Заједнице српски општина (ЗСО) основа Бриселског споразума.

„Првог споразума о нормализацији… Док немамо ЗСО, немогуће је разговарати о другом споразуму о нормализацији. У априлу обележавамо 10 година од потписивања Бриселског споразума, а још увек немамо ЗСО“, нагласила је Брнабић.

Србија је спремна на компромис, каже, али ако је то у интересу мира и стабилности и обезбеђивању квалитетнијег живота грађана.

„Вучић је успео, у оквиру онога што је постписано, успео је да сачува српске личне карте на КиМ и то нашем народу умногоме олакшава живот али омогућава и присуство Републике Србије на КиМ. Све оно што доприноси миру и стабилности, међусобном разумевању, ми смо спремни да о томе разговарамо, и у сваком тренутку будемо за преговарачким столом… Али морамо да инсистирамо и апелујемо, пре свега, на државе чланице ЕУ и саме институције ЕУ да инсистирају на пуној примени Бриселског споразума, јер су они гарант тог споразуима. Ми морамо да видимо што пре успостављање ЗСО у складу са Бриселским споразумом“, рекла је Брнабић.

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, управо је стигла у зграду Мултимедијалног центра у Косовској Митровици, чиме је започела своју прву једнодневну званичну посету Северу Косова.

При доласку у Митровицу српску премијерку пратио је велики број службених возила под ротацијом, на којима су државни симболи на таблицама прелепљени налепницама, осим оних са ознакама РКС.

Како преноси Коссев, осим Брнабић, како је и најављено, ту је и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Брнабић су на најављеној локацији чекали представници Српске листе – потпредседник те странке Игор Симић, председник Горан Ракић, а ту су и начелник косовско-митровачког округа, Вучина Јанковић, градоначелник Зубиног Потока, Срђан Вуловић, градоначелник Северне Митровице, градоначелник Звечана, Драгиша Миловић и градоначелник Штрпца, Далибор Јефтић. Ту је и председник Привременог органа општине Косовска Митровица, Александар Спирић.

Осим званичника локалних самоуправа, српску премијерку испред Мултимедијалног центра чекало је око 1,000 људи.

Присутан је и велики број медијских екипа, како оних из Београда, тако и из Приштине, али и локалних медија на српском језику.

На готово сваком уличном светлу виори се српска застава, а поједини присутни уз заставе држе и транспаренте са порукама добродошлице: „Ми имамо једну премијерку, Ану Брнабић“, „Наша Премијерка Ана Брнабић“, „Нека свако зна да је једна премијерка Ана“, „Добродошли на свету српску земљу Косово и Метохију“ и остало.

Дуж улице у шпалиру у белим мајцама, распоређени су младићи.

Непосредно пре њен долазак, небо изнад Косовске Митровице облетао је хеликоптер.

Истовремено, на самим улицама града, а нарочито у околини установе у којој се Брнабић тренутно налази приметан је велики број припадника Косовске полиције.

Они ће се, како је и потврђено саопштењем из КП, побринути за обезбеђивање безбедности и одржавање јавног реда и мира пре, а и током посете српске премијерке.

 „Косовска полиција ће омогућити слободно кретање службене пратње и обезбеђивање трасе њиховог кретања“, навели су.

Стога, како додају, током боравка Брнабић у Митровици, поједини путеви у граду ће бити, у кратким временским интервалима, блокирани.

Истовремено, испред зграде Мултимедијалног центра у Косовској Митровици налази се и једно возило карабињера.

Према најави Канцеларије за КиМ, председница Владе Србије, ће након Митровице обићи манастир Бањска у општини Звечан, а потом одлази у Лепосавић.

(КоССев-Нова.рс)

НСПМ