Аустрија шаље затворенике у Србију на издржавање казне

707

Министар правде Аустрије Јозеф Мозер договорио је, приликом недавне посете Београду, да држављани Србије, који су осуђени за кривична дела у Аустрији, издржавају казну у Србији.

У аустријским затворима тренутно казне издржава 9.361 лице, а мање од половине, то јест 45,3 одсто, аустријски су држављани.

Међу страним затвореницима највећу групу представљају држављани Србије, којих има 714 на издржавању казни у Аустрији.

На другом месту су Румуни (520), а следе Авганистанци (344) и Словаци (254).

Затвореници у аустријским затворима пореклом су из укупно 100 држава света, а 18,8 одсто су држављани ЕУ, док је 35,5 процената из земаља изван Уније, а код 1,1 одсто држављанство није познато.

Како би деловали против сталне преоптерећености затвора у Аустрији, Мозер је у Београду, како је пренео, закључио споразум који предвиђа да Србија преузима “своје” затворенике.

Аустрија ће Србији помоћи у побољшању услова за издржавање казни.

Српско-аустријска радна група треба да се успостави до краја маја и она ће одлучивати који српски преступници долазе у обзир да буду преузети од Србије.

Тај договор треба да омогући да затвореници из Србије, чак иако то не желе, могу бити прослеђени у њихову домовину на издржавање казне.

У Србији се, како указује Министарство правосуђа Аустрије, налази само пет Аустријанаца на издржавању казне.

Аустрија ће, како је најавио Мозер, наставити да спроводи у дело свој концепт “издрзавања казне казне у домовини” и ту иницијативу ће пренети И на ниво ЕУ.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/хроника.405.html:779057-Аустрија-шаље-затворенике-у-Србију-на-издржавање-казне