Београд: Кордони око Центра за културну деконтаминацију, учесници фестивала “Мирдита, добар дан” стигли под полицијском пратњом; Присутни Миша Вацић, Симо Спасић и Заветници, приведен мушкарац због прекидања фестивала

267

У 18 сати отворен је фестивал “Мирдита, добар дан”, а полиција је блокирала раскрснице код Центра за културну деконтаминацију, спречавајући групу Заветника, Мишу Вацића, Симу Спасића и других десничарских група да се приближе. Учесници са Косова дошли су под полицијском пратњом. Полиција је одвела једну особу која је прекинула уводно обраћање на отварању фестивала. Испред ЦЗКД стигли су и навијачи, јавља репортер Нова.рс.

Група десничара је пред кордоном полиције поново запалила бакље. И даље скандирају “Косово” и машу заставама.

“Без сарадње и дијалога људи из Београда и Приштине, остајемо на ветрометини мржње и национализма”, порука је којом је данас у Београду отворен фестивал “Миредита, добар дан”, уз поштовање свих епидемилошких мера.

Представница Иницијативе младих за људска права Фиона Јелић, рекла је на свечаном отварању у Центру за културну деконтаминацију, да је младим људима остављен терет да мире оно што су раније генерације посвађале и да је Мирдита само један од начина да се сви као друштво приближимо том циљу.

“Ми желимо да будемо ти који ће послати поруку мира у свет, тако што ћемо сести за исти сто са младима са Косова и са њима разменити мишљења, културу. Мисија фестивала је

одувек била спајање људи из Београда и Приштине, а у доба затворених граница и социјалне дистанце – ми смо и даље место окупљања уметница, али и новинара”, рекла је она.

Реагујући на протесте одређених десничарских група поводом одржавања фестивала, Јелићи је истакла да јој је као младој особи жао што мора да гледа протесте против културног догађаја који провише мир, размену мишљења и сарадњу.

Куштрим Колићи, представник Интегре са Косова је рекао да је апсурдно колико једни о другима не знамо и да је фестивал један од начина да се народ са Косова и Србије упозна, дружи и помири.

Маја Стојановић, извршна директорка Грађанске иницијативе истакла је да се за Бриселским столом не води дијалог између Србије и Косова, већ се води само на Мердита фестивал на којем су отворене све најважније теме за оба народа.

“Само на овом фестивал се разговара о несталим лицима, ратним злочинима и о културнм наслеђу и Дечанима, а такве комуникације нема међу онима који су на власти. То се не чује у широј јавности и зато постоје и десничарске групе које протестују јер не чују праву поруку фестивала”, казала је Стојановић.

На отварању фестивала “Мирдита – добар дан” говорио је и Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво. Он је рекао је да је права порука фестивала помирење између Србије и Косова, а не оно што се налази са друге стране кордона, јер то није огледало српског друштва.

Полиција је блокирала раскрснице код Центра за културну деконтаминацију где треба да буде отворен фестивал “Мирдита, добар дан”, спречавајући групу Заветника и других десничарских група да се приближе ЦКЗД-у, јавља репортерка Н1. Присутан је и Миша Вацић, лидер Српске деснице. Учесници са Косова дошли су претходно под полицијском пратњом.

Приведен мушкарац због прекидања фестивала “Мирдита”

Полиција у Београду привела је једну особу која је вечерас прекинула уводно обраћање на отварању фестивала “Мирдита – добар дан” у Центру за културну деконтаминацију.

Како је за агенцију Бета речено из Иницијативе младих за људских права, та особа је узвикнула “Вратите ме на Косово” и одгурнула микрофон док су се организатори обраћали.

Група од стотинак противника фестивала “Мирдита – добар дан” окупила се у Бирчаниновој улици у Београду, коју је претходно из свих смерова блокирала полиција.

Окупљени, којих има око двеста, припадају десничарској организацији Заветници и другим десничарским групама, а међу њима је и лидерка организације Милица Ђурђевић која им се обраћа. Она је тражила од полиције да их пусте да приђу ближе и пренесу своју поруку.

Присутан је и Сима Спасић из Удружења породица косметских жртава, покушавајући да омете догађај. Окупљени носе заставе Србије и заставе Заветника и певају “Ој Косово, Косово”.

Иза кордона успели су да прођу, пошто их је полиција пустила, Милица Ђурђевић и Миша Вацић, лидер српске деснице.

“Наша порука је да је СНС одговорна за одржавање фестивала Мирдита. овде није реч о уметницима са Косова, Мирдита је политички пројекат” рекла је Ђурђевић за Н1.

Она је рекла и да је кључна порука коју овај фестивал шаље “чланство Косова у Унесцо”.

Миша Вацић рекао је за Н1 да се окупљени не буне “због програма, већ због фестивала”.

“Ово је протест више патриотских група и одличан пример јединства где смо се сложили око заједничког противника, а то је Иницијатива младих која провоцира овим фестивалом”, рекао је Вацић и додао да “не постоји косовска културна баштина, већ је на Косову српска културна баштина”.

Полиција је блокирала раскрснице код Центра за културну деконтаминацију где би у 18 сати требало да буде отворен фестивал “Мирдита, добар дан”. Учесници са Косова дошли су под полицијском пратњом.

За сада је мирно, а свој долазак су преко друштвених мрежа најавиле десничарске групе и Заветници који се противе одржавању ове манифестације.

На друштвеним мрежама претходно су осванули позиви на протест против фестивала “Мирдита, добар дан”, а улаз у Центар за културну деконтаминацију, где ће фестивал бити одржан, облепљен је плакатима и поруком “Мирдита, лаку ноћ”.

Како је најављено у објави на Фејсбуку, Заветници би требало да се окупе испред Храма Светог Саве, одакле ће се упутити у Центар за културну деконтаминацију, а, како су навели у објави, неколико организација је такође најавило долазак на протест.

Из Иницијативе младих за људска права, који су и један од организатора фестивала “Мирдита, добар дан”, истичу да је порука фестивала да се шири мир и помирење између српског и косовског друштва, а не насиље, мржња и раздвајање.

(Н1, Нова.рс)

НСПМ