“Бесмртни пук” марширао широм Србије

507
У Оквиру обележавања Дана победе, и овог 9. маја у више од 1.000 градова широм света одржана је манифестација “Бесмртни пук”. Наша земља није изостала, па је у више српских градова организована шетња у току које су грађани носили фотографије предака изгубљених у Другом светском рату.

БЕСМРТНИ ПУК У КРУШЕВЦУ

КРУШЕВАЦ – НА стотине потомака бораца из Другог светског рата,али и они који су претке изгубили у Другом светском рату, и НАТО бомабрдовању 1999. године у достојанственом мимоходу са фотографијама палих хероја прошетали су од Трга Костурница све до Споменика косовских јунака у центру Крушевца у оквиру манифестације “Бесмртни пук”. У првом реду марша, носећи транспарент “Бесмртни пук Крушевац” била је и ргадоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и представници градског руководства и Скупштине града.

Крушевљанин Душан Бурзан је поносно носио урамљену фотографију деде, по коме је добио име.


– Деда Душан је био учесник Другог светског рата, као капетан 12.пука,а син је носиоца Албанске споменице-истиче за “Новости” Душан Бурзан, коиј је учествивао у сви ратовима 90-их година. – На жалост, није доживео да види многе потомке, па и мене. Заробљен је 1941.године, баш овде у Крушевцу и депортован у концетрациони логор Сталаг. Умро је 1956. године, јер се никада није опоравио од болести у логору. Није дођивео ни 50-у годину. У породици се трудимо да пренесемо и чувамо све што су наши стари урадили за земљу, да се заборави-не сме.

Заједно са Крушевљанима били су и чланови Ансамбла “Александар Невски” из Санкт Петербурга.


– Много нам значи што смо овде, ту смо у оквиру међународне сарадње, српско-руске, дошло је нас 18, ту је и велика група деце- предочава за “Новости” Атанасов Анатолиј Владимирович,координатор пројекта. – Наша деца упознају културу,то је значајно за њихово васпитање и образовање.Ово је прилика да упознају другу православну традицију, као ида се седимо наших храбрих очева и дедова.

Марш у Лазаревом граду већ другу годину заредом организује Друштво “Змај” уз подршку бројним борачких организација и Градске управе, као и ученика крушевачких основних и средњих школа.


– Сваке године број оних који марширају се увећава, сви мо у томе заједно, важно је да се сећамо и да чувамо успомене на наше претке, а то радимо заједно са драгим гостима из Русије – каже за “Новости” Дејан Лазаревић, један од координатора Бесмртног пука.

У КРАЉЕВУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Потом је по други пут у граду на Ибру одржана и манифестација „Бесмртни пук“ у којој је учествовало више од хиљаду Краљевчана. У поворци која је прошетала градским улицама, уз рођаке и потомаке настрадалих родољуба нашли су се представници градске власти, војске, полиције, бројних удружења и друштава, краљевачки ђаци и бројни грађани.

“БЕСМРТНИ ПУК“ У КИКИНДИ

Окупљањем код споменика „Туга“ у центру града, полагањем венаца на том месту, затим на споменику жртвама фашизма у Дугом светском рату и спомен плочи бригадиру Драгутину Ристићу у холу градске куће и шетњом градским тргом, челници Кикинде и велики број грађана обележили су Дан победе и „Бесмртни пук“.

Многи грађани носили су пожутеле фотографије својих предака који су у ратовима дали животе за отаџбину и живот у слободи. Најстарији, Марко Вуковић (94), у електричним колицима, носио је фотографију брата Петра који је стрељан у Другом светском рату, а имао ке само 22 године.

Најмлађи, Милан Бајин (10) носио је слику чукундеде Велимира који је рођен 1887, а погинуо 1914. Страдање породица Ћучић и Батањски на форографијама је приказао и пензионисани професор Миловам Ћурчић.
(Р. Ш.)

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/репортаже.409.html:793623-Бесмртни-пук-марширао-широм-Србије