Беџет Пацоли честитао Влади Србије и Вучићу на изградњи ауто-пута Ниш-Приштина

193
Беџет Пацоли (Извор: КоССев)

Министар спољних послова тзв. Косова поручује да је ово „велики корак ка миру са Косовом“

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, потписала је јуче са Европском инвестиционом банком уговоре у циљу изградње ауто-пута Ниш-Приштина. Министар спољних послова Беџет Пацоли поручује да је ово „велики корак ка миру са Косовом“.

„Наставак изградње ауто-пута од Србије до границе са Косовом, Мердара, је велики корак ка миру са Косовом. Честитам Влади Србије  и председнику Вучићу на предузетништву. Мир је једини начин за изградњу светле будућности“, навео је Пацоли на свом Твитер профилу.

Михајловић је јуче навела да је пројекат „ауто-пута мира“ покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића, те да се на припреми овог пројекта радило три године. Истакла је, такође, да његова изградња има и политички значај и да показује жељу Србије да до „решења долази компромисом и заједничким радом“.

Према њеним речима, изградња ће почети идуће године.

Behgjet Pacolli

@pacollibehgjet

Continuing to build the highway from Serbia to the border with Kosovo, Merdar, is a major step towards peace with Kosovo. I congratulate the Serbian government and President Vučič on this entrepreneurship. Peace is the only way to build a bright future!

Погледај слику на Твитеру
31 људи прича(ју) о овоме

„Цео пројекат требало да буде завршен до 2020“

Да ће се са изградњом започети 2018. још крајем 2017. најавила је Михајловић, нагласивши тада да би цео пројекат требало да буде завршен до 2020.

Подсетимо, прошле године је требало да се започне са изградњом прве деонице Ниш-Плочник, чији почетак изградње Михајловић је овог пута најавила тек за следећу годину, што је био иницијални датум завршетка пројекта.

Вредност изградње ове деонице процењена је на износ од 212 милиона евра који би требало да обезбеди Влада Србије у сарадњи са Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову.

Ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина део је предлога за изградњу ауто-пута Ниш-Приштина-Драч, који је био један од четири пројеката које је председник Србије, Александар Вучић, кандидовао на самиту Западног Балкана у Бечу, 2015. године, а као тадашњи премијер.

Укупна дужина будућег ауто-пута износиће 384 километра.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 13. 9. 2019)