Британски “Тајмс”: Вучић користио групу Мише Вацића за застрашивање и ућуткивање политичких противника

387

Истражитељи су забележили више од 1.000 телефонских позива између кључних политичких фигура у Србији, укључујући председника Србије Александра Вучића, његовог брата Андреја Вучића и шефа полиције, и лидера насилног екстремно десног покрета чији је саоснивач злогласни британски националиста, пише британски “Тајмс”.

Како наводи “Тајмс”, позиве је у периоду од 2017. до 2019. године упућивао Миша Вацић, лидер Српске деснице, групе састављене од националистички оријентисаних политичара, чланова организованих криминалних група и хулигана који су нападали опозиционе личности у Србији.

Српска десница основана је пре четири године уз подршку Џима Доусона (Jim Dowson), бившег протестантског пастора, члана Оранског реда (ултраконзервативне и националистичке протестантске организације из Северне Ирске) и једног од оснивача Британске националне странке (British National Party) који се дискретно појављује у јавности, али је у ултрадесничарским круговима познат по способности да прикупи средства, а талентован је и за друштвене мреже, пише Тајмс.

Прислушкивања иду у прилог наводима да Вучић користи групу за застрашивање и ућуткивање политичких противника, док покушава да одржи имиџ сличан онима који имају државници Сједињених Америчких Држава и Европске уније. Упркос томе што је Србија и даље кандидат за чланство у Европској унији Вучић је угушио слободу медија и проширио контролу на већи део државе од кад је 2014. године постао премијер, а потом 2017. године и председник државе, пише британски лист.

Вучић тврди да је одговарао на позиве Вацића зато што је то било “пристојно”. На захтев “Тајмса” да то прокоментарише, из канцеларије српског председника није стигао одговор. Снимке које је открила опозициона посланица Мариника Тепић затражио је суд, као део истраге која се води против ултрадесничарских криминалних група.

Најчешће мете члaнова Српске деснице биле су опозиционе партије и које су оптуживане да наводно “сарађују са Косовом”, упркос томе што се и сам Вучић упуштао у дискусије око размене територија са бившим премијером Косова Хашимом Тачијем, наводи овај британски лист.

Бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је за “Тајмс” да је та група започела кампању против њега након што је започео заједнички пољоприврени пројекат са градом Пећ на Косову, први те врсте.

 “Тада само посто издајник Србије. Српска десница је уз помоћ локалних криминалаца против мене водила кампању. Одржавали су састанке и митигне на којима је Вацић рекао да би ме требало удавити у реци. То је био отворен позив на личновање. Дошли су у моју канцеларију и претили мојој породици. Све сам пријавио полицији али нико није реаговао”, испричао је Зеленовић.

Канцеларија Српске деснице у Шапцу налази се у истој згради у којој је и градски одбор Вучићеве Српске напредне странке. Насилници који су се придружили овој групи део су нове криминалне класе која која је изашла из затвора у току прошле деценије, каже Зеленовић.

 “Вучић нема већину, зато мора да врши притисак, а не постоји бољи начин за то него да ангажује криминалце. Потребан је по један у сваком граду кога ће се сви плашити, а то су људи који убијају и тргују људима”, тврди.

Вацић је за “Тајмс” рекао да у својим обраћањима није претио Зеленивићу и додао да су тужиоци донели одлуку да против њега не подигну оптужницу због инцидената у Шапцу. Такође је негирао да Српска десница зајднички делује са српском владом, већ да они комуницирају са представницима свих партија у Србији.

Доусон је рекао за “Тајмс” да је он са Вацићем “делио исте вредности у погледу одбране идендитета Европе” и да је са њим повезао “многе хришћанске патриоте у Британији”. Такође је потврдио своју улогу у формирању Српке деснице. Негирао је, међутим, да та група сарађује са Вучићем и рекао да никад није упознао председника Вучића и не познаје ни једног члана његове партије.

(Нова.рс)

НСПМ