Венецуела све више поцепана

686

СИТУАЦИЈА у Венецуели се драматично заоштрила после одлуке председника Николаса Мадура да потпуно затвори границу са Бразилом, одбијајући америчку хуманитарну помоћ у тренутку кад много људи у овој земљи нема приступ води, храни и лековима. Мадуро је одбацио наводе да се Венецуела суочава са хуманитарном кризом и наредио војсци да блокира улаз конвоја који носе помоћ и који су смештени у северној бразилској држави Рораима.

Он је оптужио Вашингтон да под плаштом те помоћи жели да у Венецуелу убаци оружје и муницију за његово свргавање. Мадуро тврди да су конвоји, како каже, тобожњих хуманитараца, заправо тројански коњи који носе све што је потребно за велику америчку офанзиву против социјалистичког система у Венецуели. Мадуро планира да исте мере потпуне блокаде спроведе и на међи са Колумбијом.

Истовремено, опозициони лидер Хуан Гваидо упутио се на границу са Колумбијом, где ће данас, како је рекао, помагати венецуеланским волонтерима да преузму пакете помоћи које су послале САД.

ТРАМП ДА БРИНЕ О СВОЈИМАВЕЋ две недеље на колумбијској страни границе налази се две тоне хуманитарне помоћи за грађане Венецуеле које су углавном послале САД. Николас Мадуро је, с друге стране, поручио америчком председнику Доналду Трампу да брине о сиромашнима у својој земљи. Најавио је и да ће, ових дана, испоручити 20.000 кутија хране за сиромашне Колумбијце у Кукути.

Подела на политичкој сцени у овој земљи Латинске Америке, посебно рат око допремања хуманитарних конвоја, имали су синоћ и свој музички облик. Са обе стране границе са Колумбијом организовани су концерти у којима се, с подједнаким жаром, али са опречним циљевима, музичари стављају у службу политике.

На колумбијској страни наступили су они који траже да председник Венецуеле Николас Мадуро дозволи допремање хуманитарне помоћи, а с друге стране границе они који подржавају његово одбијање.

Концерт у Колумбији иницирао је британски милијардер Ричард Бренсон. По типу и организацији, манифестација је подсећала на некадашњи “Лајв ејд”, одржан 1985. године, кад су музичари певали за помоћ Африци. Мадурова влада је, с друге стране, обећала тродневни фестивал под називом “Даље руке од Венецуеле”.

Хуан Гваидо и Николас Мадуро

Гваидове присталице се надају да ће њихов концерт означити прекретницу, после које ће бити формирана прелазна влада. Мадуро таквом сценарију, међутим, не иде у сусрет. Не показује знаке попуштања, што сведочи о даљем разбуктавању унутарнационалног сукоба.

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова јуче је изјавила да САД распоређују специјалне јединице и опрему близу те земље. Она је оценила да упућивање америчког конвоја хуманитарне помоћи може да изазове сукобе и створи изговор за Мадурово насилно смењивање. Русија стоји на страни Мадура, док САД подржавају лидера опозиције и самопроглашеног привременог председника Хуана Гваида.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:779021-Венецуела-све-више-поцепана