Виктор Орбан гаси опозицију милионским казнама?

1047

Шеф мађарске националистичке странке Јобик Тамаш Шнајдер изјавио је у петак да казне од скоро милијарду форинти (3,6 милиона долара) које је им је изрекла државна ревизорска институција због наводних финансијских неправилности у изборној кампањи могу приморати странку да се затвори.

Шнајдер је рекао и да ће Јобик одржати ванредни конгрес странке у наредних неколико дана како би расправио тренутну ситуацију, преноси АП.

Он је нагласио и да је сасвим јасно да владајућа странка Фидес премијера Виктора Орбана жели “на овај начин да угаси Јобик”.

Фидес је освојио двотрећинску већину на априлским изборима у Мађарској прошле године, док је Јобик највећа опозициона снага у парламенту. Јобикових 20 посланика могли би и даље да наступају самостално, ако се њихова странка угаси.

Јобик који је некада био познат по својим тврдокорним и антисемитским погледима претворио се у странку са умеренијим ставовима последњих година и полако се приближава према центру да би се супротставио Фидесу, владајућој странци деснице премијера Виктора Орбана.

Државна ревизорска организација је недавно казнила и друге опозиционе странке за сличне наводне неправилности у раду у кампањи и оптужила је лидера Јобика да покушава да изврши “политички притисак” на њен рад.

“Последњи који су систематски искорењивали опозицију у Мађарској били су комунисти, и то је довело до револуције из 1956. године”, поручују из Јобика и додају: “Ми бисмо радије уместо тога наставили са владавином закона”, преноси агенција.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:774969-ФИНАНСИЈЕ-ТЕРАЈУ-КОНКУРЕНЦИЈУ-Виктор-Орбан-гаси-опозицију-милионским-казнама