Вулин – од „кафе куварицe“ Мире Марковић до Вучићевог „трбухозборца“

168
Александар Вулин (Фото: Александар Барда/Фонет)

Војислав М. Станојчић

Србија је постала земља великих могућности за људе који знају како да их искористе. Примера је за то поприлично, а један од њих је и Александар Вулин, некадашња кафе-куварица Мире Марковић (како га називају његови непријатељи из бивших југословенских република), професионални политичар, председник Покрета социјалиста, од 2012. савезник Александра Вучића, а затим већ осам година министар без кога се не може замислити Влада Србије. Почео је као министар задужен за рад, борачка и социјална питања, да би му AV поверио најпре одбрану, а затим полицију.

Пре но што је постао министар био је народни посланик, а затим Шеф канцеларије за Косово и Метохију. За овај део његовог живота везан је и податак о милион евра који је Влада Србије издвојила за постављање сигурносних камера у Косовској Митровици ради побољшања безбедности српског становништва.

Александар Вулин, млађи дани

Прича о тим камерама нема срећан крај, нема, заправо, никакав. Новац је, по свему судећи, нашао пут до нечијих џепова, јер камера нигде ни од корова, а ако се неко и усудио да упита због чега нису постављене добијао је одговор да је то – државна тајна.

Као што је тајна – која већ неколико година засмејава Србију – и начин на који је министар Вулин дошао до 200.000 евра за куповину стана, а које је тобоже тетка његове супруге, богата Канађанка српског порекла, позајмила својој сестричини (братаници) али никако није установљено како је тај новац стигао у Србију.

Има већ неколико година како се министар Вулин редовно оглашава када треба нешто оштро рећи хрватским или бошњачким вођама да им забриде уши, a много је наговештаја да он то, заправо, наступа као Вучићев гласноговорник и да, у ствари, изговара његове мисли, а не сопствене.

Александар Вучић на представљању нових хеликоптера (Фото: Танјуг)

У последње време веома се успешно такмичи са Аном Брнабић и другим кандидатима за првог удворицу Александра Вучића, али их је значајно претекао када је пре неки дан позвао Вођу да се поново кандидује за председника и то „свих Срба“.

На Вучићево уобичајено пренемагање и тобожње двоумљење око тога да ли да се опет кандидује за председника, јер „није сигуран како је он најбољи кандидат напредњака за то место“, Вулин одсечно каже:

„Нико други не треба да постане председник свих грађана Србије и свих Срба, нико други, не одустајте!“

И затим додаје: „Задатак ове генерације политичара је стварање српског света, да обједини Србе где год они буду живели. Окупили сте нас једном, окупите нас поново, да већ једном испунимо сан генерација Срба од Карађорђа наовамо, да будемо једно као што смо заслужили да будемо. Господине председниче, одговорност је на Вама“ закључио је.

„Српски свет“ мора да је одушевио Вулинове земљаке из Републике Српске, док ће бошњачки и хрватски политичари у његовој идеји о заједничком председнику свих Срба несумњиво наћи велику инспирацију за одржавање и јачање међунационалне напетости и подстицање омразе Срба.

Стање ствари