Вучић претио владикама папирима тајних служби, иако је претходно тврдио да су „одушевљени његовим доласком на Сабор“

507

Патријархова похвала председника Србије није званичан став Сабора, тврде у врху СПЦ.

Похвале патријарха Иринеја упућене синоћ председнику Србије Александру Вучићу и његовој „јуначној борби за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име“ нису став Светог архијерејског сабора, како је то изјавио поглавар СПЦ, речено је Данасу у саборским круговима.

„Црквена скупштина“ се није изјашњавала о Вучићевој политици, а добар део Сабора је био против Вучићевог пријема, тврде извори нашег листа. Према незваничним најавама, на патријархове последње изјаве о Вучићу, Сабор којим патријарх председава, требало би да одговори саопштењем о КиМ.

У високим црквеним круговима спекулише се да је Вучићев долазак у Патријаршију синоћ више личио на покушај „дисциплиновања“ епископа који су критични према његовој политици, него разговору највиших представника Цркве и државе о горућим државним и националним проблемима.

Иако је колико у недељу у Скопљу тврдио да су „владике одушевљене његовим доласком“, председник Србије је наводно на пријем дошао са „папирима“ државних служби, међу којима, спекулише се, има и извештаја обавештајних агенција, којим је „махао“ епископима.

Данасови извори у врху СПЦ сматрају да је притисак Вучићеве власти на Цркву незабележен у последњих неколико деценија.

(Данас)

 

http://91.222.7.144/hronika/danas-vucic-pretio-vladikama-papirima-tajnih-sluzbi-iako-je-prethodno-tvrdio-da-su-odusevljeni-njegovim-dolaskom-na-sabor.html