Вучић разговарао са Ангелом Меркел у Давосу: Треба да тежимо компромису, а не да понизимо и уништимо противника

911

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Давосу, током Светског економског форума, од немачке канцеларке Ангеле Меркел чуо да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не да понизе и униште противника.

Да ли ћемо то разумети у Србији, друга је ствар, рекао је Вучић и додао да разговор са Ангелом Меркел није био једноставан и да су највише времена посветили Косову и европским интеграцијама Србије.

“Разговарали смо о свим важним питањима. Констатовали смо да смо се приближили трговинској размени од близу пет милиона евра, нама је Немачка најважнији спољнотрговински партнер, учествује са 13 посто у укупној размени и ти бројеви се стално повећавају”, рекао је Вучић у Давосу.

Али, додаје, највише је било речи о Косову и евроинтеграцијама Србије.

“Разговор није једноставан, просто, ми у Србији имамо један поглед на решавање проблема Косова, оне који су признали независност, други поглед, али госпођа Меркел цени и поштује нашу жељу да разговарамо, да постигнемо компромис”, казао је председник Србије.

Вучић је рекао и да је говорио и о таксама.

“…Што је наишло на подразумевајућу реакцију Немачке, која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток робе, капитала и услуга”, казао је.

Вучић је рекао и да је договорено, да иако се он и немачка канцеларка често виђају, да је “чешће информишу о важним питањима”.

Меркел га је, каже, позвала да поново посети Берлин.

“Мислим да су нама јасни задаци…У сваком случају, разговарали смо о европском путу Србије, о томе шта је још потребно да урадимо и мислим да извесно да ће Србија на том путу имати јасну подршку Немачке и канцеларке Меркел”, рекао је Вучић.

Вучић се састао са Ханом

Председник Србије Александар Вучић састао се у Давосу са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом.

Вучић је, такође, разговарао са представницима компаније “Рио Тинто”, која, иначе, у Србији реализује пројекат “Јадар”.

Претходно, српски председник састао се са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом је, како је раније најавио, разговарао о томе може ли и како да помогне Србији у вези са квотама ЕУ за челик, о економским питањима генерално и, свакако, о Косову и Метохији.

(Фонет, Танјуг, Н1)

http://www.nspm.rs/hronika/vucic-razgovarao-sa-angelom-merkel-u-davosu-treba-da-tezimo-kompromisu-a-ne-da-ponizimo-i-unistimo-protivnika.html