Галијашевић: Формирање параџемата наставља се несмањеном жестином

772
Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да убрзана изградња новог вехабијског насеља у Стијени код Цазина представља “само врх леденог бријега политике потпуног угрожавања безбједности у БиХ”.
Коментаришући за Инсајдер наводе појединих федералних медија према којима је у селу Стијена све учесталија изградња нових кућа тамошњих вехабија, као и да локално становништво страхује од тога да им у комшилуку “ниче нова Маоча”, Галијашевић истиче да такве појаве представљају директну пријетњу безбједности државе.

– Такозвани паралелни џемати су функционални израз радикалног и политичког ислама у БиХ. Они су израз и тзв. мини-калифата, малих Исламских држава. Начин на који се организују представљају и доказ да послови које је Исламска заједница у БиХ вршила на укидању паралелних џемата очигледно нису били успјешни. Сама Исламска заједница говори о 22 паралелна џемата које нису успјели интегрисати у њен рад. Ту се не ради о насељима у којима неки људи имају право пуштати браде и завртати ногавице, већ о посебној врсти и начину исламске праксе која у потпуности негира уставни поредак БиХ на готово свим битним питањима – каже Галијашевић.

Он додаје да у том смислу посебну пријетњу безбједности представља и огромнан прилив миграната у БиХ, који су, према његовим ријечима, у највећем броју поражени војници тзв. Исламске државе у Сирији.

– Видимо да се процес формирања нових параџемата наставља несмањеном жестином. Када погледамо тачке на којима се пријети безбједности БиХ и Републике Српске, видјећемо да оне почињу од бруталних ратних злочина које су радикални исламисти из одреда “Ел муџахедин” вршили у протеклом рату, а онда као мисионари почели да организују разне НВО и насеља затвореног типа у којима испољавају ту врсту ислама и безбједносних пријетњи. Видимо и периодичне терористичке акције у којима се нападају заштићене мете: од напада на полицијску станицу у Бугојну, бацање бомбе на полицију у Завидовићима, напада на америчку Амбасаду, напада на полицијску станицу у Зворнику, убиства војника Оружаних снага БиХ у Сарајеву, па све до крвавог похода Едина Гачића.

Безбједносне структуре БиХ не само да то нису способне спријечити, него то нису жељеле чак ни да процесуирају. Готово ниједна од ових терористичких акција није адекватно третирана у правосудним институцијама и то, наравно, представља сигнал да се овај процес изградње тзв. малих Исламских држава у БиХ настави – каже Галијашевић.

Он, између осталог, тврди и то да је БиХ данас, посебно онај њен дио у којем влада СДА, “премрежена паралелним џематима, вехабијским камповима и насељима затвореног типа за богату афроазијску клијентелу”.

– Та затворена насеља су намијењена за шефове и управитеље Ал каиде и осталих радикалних исламских организација. Ту су и њихове банке које их подржавају, затим њихова логистика, ту су људи који су од рата до данас овдје некажњено остали да живе са свим својим терористичким потенцијалима – тврди Галијашевић.

Извор: Инсајдер

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=331421