Грчка упозорава: Европи прети нова мигрантска криза

371

Заменик министра за миграциону политику Грчке Јоргос Кумуцакос упозорио је да Европи предстоји нова мигрантска криза. 

Кумуцакос је, на конференцији о будућности миграционе политике ЕУ у Бечу, пренео да постоји драматичан пораст долазака миграната.

Ситуација, према његовим речима, још није она као 2015. године, али упозорава да предстоји нова криза.

Земље на спољним границама ЕУ, критиковао је Кумуцакос, поново су препуштене саме себи, а без помоћи и солидарности других земаља мигацију није могуће контролисати.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је истакао да се, на основу искуства Мађарске, јасно види да је могуће зауставити миграцију.

Он је додао да је то могуће урадити и дуж других мигранстких рута, те нагласио да ако Грчка не успе да испуни своје обавезе из Шенгенског споразума, мора тражити помоћ.

Мађарска, истиче Сијарто, заступа “снажну анти-миграциону политику” због чега је често критикована, али ту позицију траже грађани.

“Ми смо јасно рекли да нема легалних и хуманитарних разлога да се дође у нашу земљу”, подвукао је Сијарто, изјаснивши се уједно за снажнију заштиту границе и за сарадњу земаља чланица ЕУ по том питању.

За солидарни, европски пут изјаснили су се шеф малтешке дипломатије Кармело Абела, те државни секретар за интеграцију и миграцију Португала Клаудија Переира, који су затражили позитивнији активнији приступ.

О “умору од миграције” у становништву Турске говорио је и заменик министра унутрашњих послова Турске Исмаил Цатакли.

Он је указао да се тренутно у Турској налази око четири милиона Сиријаца, који су већ осам година ту.

“Шта са њима? Да и даље чекају осам година”, упитао је он, заложивши се решавању проблема миграције суочавањем са узроцима.

Европа може подићи колико год хоће високе зидове, али то људе неће спречити да теже ка Европи, ако се ситуација у земљама порекла не промени, закључио је Цатакли.

 

Вечерње новости