Данијел Сервер: Сви политичари у Србији схватају да више никада неће управљати Косовом и да ће морати да признају његов суверенитет и независност као услов за приступање ЕУ; План о размени територија није покопан

296

БАЛТИМОР – Професор на Универзитету “Џон Хопкинс” Данијел Сервер изјавио је да верује да председник Србије Александар Вучић неће признати независност Косова.”Он (Вучић) каже да неће. Ја му верујем. Мислим да ће Србија највероватније имати новог председника пре него што призна Косово”, рекао је Сервер у интервјуу за Време.

Сервер је казао да мисли да заправо не постоји политичка илузија да је Косово и даље Србија.

“Сви политичари у Србији схватају да више никада неће управљати Косовом и да ће морати да признају његов суверенитет и независност као услов за приступање Европској унији”, рекао Сервер, преноси Косово онлајн.

Сви политичари у Србији схватају да више никада неће управљати Косовом и да ће морати да признају његов суверенитет и независност као услов за приступање Европској унији

Додао је да политичари у Србији “једино још користе питање Косова да би задобили неке политичке поене на домаћем плану и одвратили пажњу од лоше економске ситуације”.

На констатацију да огроман број људи у Србији тврди да је Косово срце Србије, понављајући мантру о “српској светој земљи и духовној колевци”, Сервер одговара “да ако то раде, требало би да оду и посете Косово и да готово нико то не чини”.

Сервер је Вашингтонски споразум упоредио са “танком кашом”.

“Мислим да је све то једна танушна каша. Уколико заиста желите истинску нормализацију, потребно би било додати много меса”, нагласио је Сервер и додао да је споразум из Вашингтона само алатка у Трамповој кампањи.

“Тај споразум неће вредети ни папира на коме је одштампан уколико његову имплементацију не буде пратила огромна подршка. До сада није било готово ничега, или врло мало, осим изјава привредних комора. То је једина вредност”, сматра Сервер.

Сервер се сложио са констатацијом да Вашингтонски споразум ипак омогућава јачање економске сарадње између Србије и Косова, што је важно за обе стране.

“Наравно, крените одмах са уклањањем царинских баријера и прихватите Косово као независну и суверену државу у регионалним и међународним организацијама, чак и ако нема узајамног признања”, поручио је Сервер.

План о размени територија није покопан. То је зомби који лута земљом чекајући следећу будалу да га оживи

Он је оценио да план о размени територија није покопан.

“Није. То је зомби који лута земљом чекајући следећу будалу да га оживи”, рекао је Сервер.

Упитан да ли мисли да је Балкан за Русију заиста бојно поље где се настоји зауставити ширење НАТО и ЕУ, Сервер је рекао да мисли да је то циљ Русије.

“Да, то је циљ Русије, укључујући угрожавање владавине демократије у Србији, Македонији, Црној Гори и Косову. Ипак, Москва не троши превисе ресурса у тим напорима. Све се то ради на јефтин начин и превазиђеним методама. Балкан није ништа важнији Москви него Вашингтону. Због тога би Брисел морао да се много више фокусира на тај регион”, закључио је Сервер.

(Танјуг)

НСПМ