Дик Марти: Поједине државе би заташкале аферу о трговини органима

691

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти рекао је данас да постоје политички притисци како би афера о трговини органима била стављена у архиве.

Тачно осам година након усвајања извештаја и резолуције Савета Европе о “наводима о трговини органима на Косову”, известилац Дик Марти, швајцарски сенатор, сада у пензији, поново се нашао у Палати Европе у Стразбуру.

Представио је своју аутобиографску књигу “Извесна идеја о правди”.

“Не могу да проричем, али могу да констатујем да постоје две тенденције. То је мој утисак. Једну тенденцију чине људи који се искрено и часно боре како би истина изашла на видело. Има, међутим, великих политичких интереса због којих постоји друга тенденција – да се цела та прича стави у архиву из разлога мира, безбедности и не знам још чега”, рекао је Марти за Радио Београд 1.

Очигледно постоје, истиче Марти, политички притисци који кажу “престанимо са том афером, то је завршено”.

“То долази из појединих европских држава. Истих оних које су правиле препреке када сам правио извештај за Парламентарну Скупштину Савета Европе о тајним затворима, говорећи да је то у вишем интересу њихових држава, њихове безбедности и не знам шта све још, и да зато није требало да се открије оно што се зна”, истакао је Марти.

Дик Марти је подсетио да је међународна заједница 2011. године оценила његов извештај као озбиљан и уверљив и зато установила институцију тужиоца и једну специјалну истражну јединицу састављену од четрдесетак стручњака, базирану у Хагу, преноси РТС.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:773602-Дик-Марти-Поједине-државе-би-заташкале-аферу-о-трговини-органима