Ер Србија угасила традицију цивилне авијације

776

Ер Србија је 8. октобра 2018. године, упркос исказаном позитивном пословању компаније за 2017. годину (18.000.000 евра), одлуком Бранислава Маловића затворила Представништво Амстердам, једну од својих најстаријих и најуспешнијих станица, која је успешно и са добитком пословала више од 50 година и која није затворена ни у време највеће кризе ове авио-компаније за време санкција деведесетих година.

Стратешки партнер Етихад Аирwаyс, због исказаних две милијарде евра губитка у 2017. години, није затворио своје представништво у Амстердаму већ је смањио трошкове и број запослених.

Од дана трансформације ЈАТ АИРWАYС у АИР СЕРБИА, у Представништву Амстердам раде троје локалних радника, Срба који живе у Амстердаму. Сви запослени су у потпуности били посвећени испуњавању задатих циљева и радили су на остваривању истих до дана затварања овог представништва и то толико добро да су већ у 2013. години дуплирали приходе и повећали број путника толико да се од 2014. године уводи и други дневни лет. До дана затварања представништво је бележило континуирани пораст броја путника и прихода и често било апострофирано као најбоље или у самом врху компаније по оствареним резултатима.

Задати циљеви су били толико високи да се од запослених под претњом отказа уговора о раду тражило да се мимо важећих прописа Србије и Холандије, ради прековремено без накнаде (члан 4 уговора о раду), уз свакодневно пробијање дозвољене сатнице прековременог рада а на изричит захтев менаџмента захтеван је и континуирани рад викендом који никада није плаћен запосленима (упркос захтевима) и који годинама нису имали ни адекватан одмор због прекомерног рада од 2013. до 2017. године.

Kолеге делегиране из Београда су до 2010. године повучени из представништва а њихове послове су морали да преузму локални запослени, што је значило знатно повећање обима посла а без увећања зараде. Зараде запослених у овом представништву су биле знатно мање од зарада у осталим представништвима компаније а значајно мање од холандског просека за врсту послова који су обављани (један од троје запослених је 2017. године добио дотацију од 1.000 евра од холандске пореске управе – Беластингдиенст због плате која је за ту годину била испод холандског државног просека!).

У више покушаја кроз низ година су тражени разговори са надлежним службама у сврси ревизије зарада и услова рада али никада није стигао позив на разговор нити су незаконитости решене до дана затварања представништва. А то ипак није ометало запослене да до краја предано и поштено раде за своју компанију која их је ипак напустила без претходног исправљања утврђених неправилности које је послодавац морао да уради и без жеље за било каквим договором.

Доласком менаџмента Ер Србије у компанији је од 2013. године у потпуности промењена политика пословања и циљеви, па се од тзв. „П2П“ путника прешло на трансфер путнике у сврси пуњења линија Етихада а што је знатно смањило зараду наше компаније упркос повећању броја превезених путника и што је још лошије – отворило је могућност да нека друга компанија превезе наше „етничке“ „П2П“ путнике и оствари значајну зараду.

На тржишту се појавила ТРАНСАВИА са директним летом Београд -Амстердам, што смо ми запослени у овом представништву доживели као велики пораз и штету за компанију и за наш углед. Затварањем Представништва Амстердам и отпуштањем запослених Срба који живе у Амстердаму и који су од компаније добијали само плату, без додатних трошкова за стан, школовање деце и слично, Ер Србија није остварила уштеду јер је послове које смо ми радили доделила другим компанијама, за исти или можда и већи износ новца у односу на трошкове које је имала за наше зараде.

Наиме, за послове контроле земаљског опслуживања је ангажована фирма АХС АИРЛИНЕ СУПЕРВИСИОН по цени од 150 евра за један лет, која нема представништво на Сцхипхол аеродрому већ послује преко Пиобоx адресе. По добијању обавештења од стране менаџмента да ће се представништво затворити, сви запослени у представништву су понудили менаџменту да се настави са радом за компанију преко Пиобоx адресе (од куће) али смо одбијени! Административни послови су дати фирми МАЗАРС, такође уз новчану надокнаду.

За послове продаје је сада ангажован запослени из Београда који једном месечно долази на неколико дана у Амстердам, такође уз трошкове.

Последње године пословања су нам биле јако тешке у смислу сарадње са одређеним бројем колега из Београда јер смо имали посла са много нестручних људи који нису имали јасну слику да раде у авио-компанији и који су правили стручне грешке и пропусте које смо додатно морали да исправљамо и за разрешавање „проблема у комуникацији“ смо трошили много додатног времена, што нас је значајно узнемиравало и успоравало у послу.

Оно што се мора рећи на крају јесте чињеница да је дозвољено да неко ко је потпуно нестручан за овако комплексан посао буде у ситуацији да доноси одлуку о стратешкој ствари. И да је и донео. Са овим амстердамским представништвом се угасила деведесетогодишња традиција велике српске цивилне авијације.

Пише: Небојша Гиљача, Данас.рс

Аутор је Салес & Оператион Манагер, Аир СЕРБИА-Амстердам

 

https://www.srbijadanas.net/er-srbija-ugasila-tradiciju-civilne-avijacije/