Заменик министра спољних послова Украјине Васил Боднар: Могуће признавање Косова од стране Украјине; Не треба правити паралеле између Косова и Крима

382

 Заменик министра спољних послова Украјине Васил Боднар, у интервјуу за РТВ Ора, упозорио на могуће признавање тзв. Косова од стране званичног Кијева.

Према украјинском дипломати, не би требало правити паралеле између тзв.Косова и Крима, јер су по њему две потпуно различите ствари једна од друге, преноси Косово онлине писање Газете експрес.

“Традиционално смо опредељени за територијални суверенитет земље. Ово је наш принцип. Али за нас не постоји паралела између та два случаја. То је зато што је случај Косова једно, а случаја Крим друго. У случају Косова имамо земљу коју су признале бројне државе, а у случају Крима говоримо о територији коју је Русија насилно заузела. Дакле, није једноставна ствар”, рекао је Боднар.

За нас не постоји паралела између та два случаја. То је зато што је случај Косова једно, а случаја Крим друго. У случају Косова имамо земљу коју су признале бројне државе, а у случају Крима говоримо о територији коју је Русија насилно заузела

Он је додао да Украјина није признала тзв. Косово али и додао да ако се погледају кораци Украјине “нешто постоји”.

“Прошле године смо донели одлуку да радимо са косовским пасошима. Сада су наш амбасадор овде (Тирана) и амбасадори у другим деловима света добили упутства да признају ове пасоше и да не ограничавају путовања. Можда полазећи од тако малих корака можемо кренути ка неким резултатима. Не говорим о одређеној перспективи, јер је наш формални став формални став. Дакле, са овим случајем морамо да се носимо у околностима у којима се налазимо”, рекао је Боднар.

Извор: НСПМ