Здравко Кривокапић у експозеу: Одлазећа власт спроводи сценарио “спржене земље” како би нам додатно отежала посао, стање се може назвати својеврсним државним ударом; Фокус владе на економској политици, промена Закона о вероисповести

461

Фокус владе на економској политици, промена Закона о вероисповести

Фокус Владе Црне Горе у наредном периоду биће на развојној економској политици и унапређењу конкурентности, рекао је у црногорском парламенту мандатар Здравко Кривокапић и додао да је посебно важна консолидација јавних финансија и сузбијање сиве економије уз пооштравање казнене политике. Најавио је да ће “посебан приоритет Влада посветити изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, како би исправила неправду и штету коју постојећи Закон доноси грађанима и верским заједницама”.

Кривокапић је истакао да ће фокус, осим незаобилазне слободе медија и функционалности правосуђа, бити и на здравој животној средини, доприносу у борби против наглих климатских промена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању. 

“Залагаћемо се за смањење трошкова у области јавне потрошње, што ће подразумијевати више рада, реда и одрицања од привилегија, подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, ИТ сектора, туризма и свих акција економског развоја – оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању”, навео је Кривокапић у експозеу.  

Он је рекао да ће се залагати и за усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе, пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру, унапређење корпоративног управљања државним предузећима и њихову деполитизацију, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини-индустрије, дрвопрераде и туризма, као и мере економског опоравка и подршке опоравку привреде након пандемије коронавируса. 

Процена је да ће пандемија довести до снажног пада економске активности у региону, четири до шест одсто, а у Црној Гори и знатно више с обзиром на зависност од туризма, те недовољну диверзификацију економије. Хиљаде грађана су у опасности да изгубе посао

“Процена је да ће пандемија довести до снажног пада економске активности у региону, четири до шест одсто, а у Црној Гори и знатно више с обзиром на зависност од туризма, те недовољну диверзификацију економије. Хиљаде грађана су у опасности да изгубе посао”, рекао је Кривокапић.  

Према његовим речима, досадашњи економски раст није био довољно инклузиван, а стање у јавним финансијама је забрињавајуће. 

Он је најавио да ће један од стратешких приоритета нове владе бити сузбијање и смањење обима сиве економије кроз, између осталог, увођење обавезне електронске фискализације. Најавио да ће нова влада наставити сарадњу с Међународним монетарним фондом и Светском банком, као и да ће спровести реформу државне управе, јавних предузећа и надокнадити буџетски дефицит рационализацијом на сваком месту.  

Кривокапић је додао да ће обавеза владе бити да на бази јасних механизама провери моћне финансијске интересне групе и појединце, као и да саопшти истину о томе ко је имао користи на бази договорене економије, успостављених монопола.

“Наша је обавеза да у оквирима законодавства и правног система разоткријемо бројне финансијске и друге афере и да оне, у оквиру независног судства, доживе свој епилог, уз одговарајуће непристрасно санкционисање”, рекао је Кривокапић.

Он је најавио и трансформацију јавних предузећа, која већином послују на граници рентабилности или су губиташи. Подсетио је да су у току неки тендери од националног интереса и који имају снажан утицај на буџет, попут давања аеродрома под концесију или Закона о државној помоћи “Монтенегро ерлајнсу”.

“Након што будемо у поседу свих информација, кроз детаљну анализу донијећемо одлуку која буде најбоља за Црну Гору”, поручио је Кривокапић.

Према речима Кривокапића, неопходно је и отварање нових радних места, за шта су потребне инвестиције и инвеститори, превасходну на северу, да би се ублажила економска дискриминација и задржала омладина.

Кривокапић обећао измене Закона о слободи вероисповести

Кривокапић је казао и да ће његова Влада спровести ревизију свих концесионих уговора и забранити изградњу мини хидроелетрана. Најавио је и да ће Влада донети законе о пореклу имовине, лустрацији, Влади, Скупштини, планирању простора и изградњи објеката. 

Посебан приоритет Влада ће посветити изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, како би исправила неправду и штету коју постојећи Закон доноси грађанима и верским заједницама

“Сви дискриминаторни закони који су креирани са циљем остваривања партијских интереса, а на штету грађана и верских заједница, биће преиспитани, измењени и допуњени, док ће њихове штетне одредбе, које деле биће и свађају грађане Црне Горе, бити уклоњене. Посебан приоритет Влада ће посветити изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, како би исправила неправду и штету коју постојећи Закон доноси грађанима и верским заједницама”, казао је Кривокапић.

Мандатар је истакао и да ће се нова влада залагати за неговање добросуседских односа са државама окружења и искрено пријатељство са свим земљама. Он је обећао и да ће инсистирати на борби против организованог криминала и корупције и убрзању преговора са Европском Унијом (ЕУ). 

“Нова Влада ће пуним капацитетом наставити преговоре са Европском унијом како би што пре постала њена чланица. Предложићемо и темељну реформу изборног законодавства како би створили предуслове за организовање фер и демократских избора. Извршна власт неће, као до сада, наметати диктат Скупштини, него ће се трудити да заједнички ради оно што је најбоље за наше грађане. Морамо поправити односе на путу до циља”, казао је он. 

Председник Црне Горе Мило Ђукановић предложио је Кривокапића за мандатара 8. октобра, након што је добио потписану подршку 41 посланика опозиционих коалиција “За будућност Црне Горе”, “Мир је наша нација” и “Црно на бијело”. 

Како је најављено, посланици ће се о програму и саставу Владе изјаснити најкасније у петак. 

Владу ће чинити 12 министара или, како их је мандатар назвао, “12 апостола”, а тринаести, потпредседник владе биће лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Уочи седнице, испред зграде Скупштине се окупила група жена са транспарентима: “Минут ћутања за владу Кривокапића, не фашизму, не уништавају културног наслеђа, не отимању цркава и манастира…”.

Одлазећа власт спроводи сценарио “спржене земље” како би нам додатно отежала посао, стање се може назвати својеврсним државним ударом

ПОДГОРИЦА – Мандатар Здравко Кривокапић доставио је данас Скупштини Црне Горе Предлог програма нове владе, који ће представити на седници парламента у среду, 2. децембра.У експозеу који има 51 страну, Кривокапића поручује да је основна тежња нове владе да буде влада свих, односно влада народа, јер нам је, како каже, грађанин на првом месту и “желимо да служимо нашим грађанима, домаћински и одговорно – за просперитет нашег друштва у целини”.

Оцењујући стање које нова влада затиче, Кривокапић каже да се с правом може назвати “својеврсним државним ударом”.

Ситуација у јавним финансијама је озбиљна, административни апарат прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом ковид-19 је изван контроле

“Ситуација у јавним финансијама је озбиљна, административни апарат прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом ковид-19 је изван контроле, здравствени систем је надомак колапса, док је медицинско особље на ивици издржљивости, регуларност образовног процеса је под знаком питања, незапосленост сваким даном расте услед снажне економске рецесије, а грађани су одавно изгубили поверење у институције”, навео је Кривокапић.

Криза је, истиче, велика.

Одлазећа власт је применила и спроводи сценарио спржене земље како би нам додатно отежала посао

“Одлазећа власт је применила и спроводи сценарио спржене земље како би нам додатно отежала посао, али то нас није поколебало и свесни смо да се постојећа криза може превазићи искључиво реформама, поштеним и домаћинским управљањем, знањем и перманентним радом на јачању економије и унапређивању владавине права”, навео је Кривокапић.

Као приоритет нове владе истакао је борбу против корупције и криминала, правду и равноправност, добросуседски односе са земљама окружења, обезбеђење фер услова на изборима, смањење трошкова у области јавне потрошње, као и стварање поверења јавности и потпуну транспарентност рада државне администрације.

Међу приоритетима су подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, IT сектора, туризма и свих акција економског развоја “оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању”.

Усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе – пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру. Унапређење корпоративног управљања у државним предузећима и њихову деполитизацију, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини индустрије, дрвопрераде, туризма

“Усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе – пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру. Унапређење корпоративног управљања у државним предузећима и њихову деполитизацију, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини индустрије, дрвопрераде, туризма”, наводи се у експозеу.

Приоритети су и мере економског опоравка и подршке опоравку привреде након пандемије корона вируса, здрава животна средина, доступност информација и осуда свих злоупотреба пред судом јавности, слободу говора и заштита личног достојанства, елиминисање свих облика дискриминације, слобода вероисповести и слобода медија, сарадња са цивилним друштвом, доследно спровођење реформи у циљу демократизације одбрамбеног система са посебним фокусом на деполитизацију, враћање угледа и интегритета институцијама система националне безбедности…

“Здравство посвећено пацијенту и усмерено на борбу са свим здравственим изазовима, мере социјалне заштите и заштиту рањивих, образовање фокусирано на креативност и препознавање талената, култура која се заснива на неговању традиције”, наводи се у експозеу мандатар.

Поручио је и да је опредељење нове владе да предано и одговорно приступи бројним изазовима и проблемима, не са циљем да влада, него да служи и унапређује.

“Зато смењивост сматрамо приликом за бољи избор. Трудићемо се да увек видимо оно што је најбоље, да делујемо добронамерно, да би резултат довео до решења која ће свима нама на најбољи начин обезбедити просперитет, видљив напредак и квалитет живота на нивоу европских стандарда”, навео је Кривокапић, који је у петак, 27. новембра, представио састав нове владе.

(Танјуг)

НСПМ