ИЗДАЈА? Ивица Дачић: Разграничење би затворило конфликт Срба и Албанаца

240

Ивица Дачић, потпредседник владе, шеф дипломатије и лидер социјалиста истиче да са опозицијом која протестује нема о чему да се разговара и скреће пажњу на протекли самит у Берлину наводећи како би навећи успех овог састанка био би када би Приштина била натерана да повуче све неразумне одлуке.

Упитан да коментарише поруку министра Александра Вулина да би што пре требало ићи на разграничење, подсећа да је то у ствари његова идеја, али да је тада када је он изнео многима изгледала неоствариво и опасно.

– Није овде реч о мом ауторском праву, ја га не желим, већ је реч о једном рационалном и прагматичном решењу, које може да буде основ за трајни и компромисни договор Срба и Албанаца, а чиме може да буде затворен највећи и најдуговечнији конфликт на Балкану – казао је Дачић.

– О чему они (Приштина) уопште причају – они уопште не причају о дијалогу, дијалог за њих не постоји. Постоји само да Србија призна Косово. Мислим да овде треба да буде потпуно јасно да је наша позиција непроменљива. Ми признати Косово са оваквом унилатералном одлуком, како они кажу са садашњим границама, јесте немогућа мисија – изјавио је Дачић за РТС.

Ако је захтев да Вучић и ја одемо с власти, то не може без избора, а они на те изборе не желе да изађу. Понекад ми се чини да немамо посла с одраслим и одговорним људима, него са размаженом децом

Лидер социјалиста каже да би за владајући блок био добро да сада буду избори, јер би, наводи, они тиме потврдили и увећали подршку у парламенту, а то би, уверен је, за грађане значило политичку и економску стабилност у наредне четири године.

– Било би добро и због тога да се коначно, убедљиво и на једини легитиман начин стави тачка на ове протесте, чији је циљ да у Србији побуде неку нестабилност и да покушају да десрабилишу власт иако за то немају ни снаге ни знања – сматра Дачић.

Протесте опозиције и захтев за дијалогом не види као нешто реално, јер, како каже, не зна о чему би с њима уопште разговарали.

– Ако је захтев да Вучић и ја одемо с власти, то не може без избора, а они на те изборе не желе да изађу. Понекад ми се чини да немамо посла с одраслим и одговорним људима, него са размаженом децом – каже Дачић, који лидерима СзС посебно замера што у недостатку идеја прелазе све границе пристојности нападајући чланове породице политичког противника.

(Танјуг)

http://www.nspm.rs/hronika/ivica-dacic-razgranicenje-bi-zatvorilo-konflikt-srba-i-albanaca-nema-sta-da-se-prica-sa-opozicijom-izbori-bi-stavili-tacku-na-njihove-proteste.html