Израел уводи систем обележавања вакцинисаних особа

41
Израел уводи систем обележавања вакцинисаних особа

Светски првак у вакцинацији, Израел, креће у контроверзни пројекат ковид-беџева који ће својом бојом означавати да ли је особа пелцована или није и тако онима који јесу омогућавати улазак у ресторане или на концерте.

Последњих дана, званично се најављује распоред изласка Израела из трећег карантина од почетка пандемије, захваљујући интензивној кампањи вакцинације која је од земље направила малу „светску лабораторију“, преноси Индекс.

До сада је вакцинисано четири милиона Израелаца, или 45 одсто становништва, од којих је 2,6 милиона примило и другу дозу, према последњим подацима министарства здравства, што је највећа стопа вакцинисаних на свету.

Водећи државни фонд здравственог осигурања „Clalit“ спровео је истраживање на 1,2 милиона пелцованих вакцином Фајзер/Бионтек, утврдивши њену делотворност од 94 одсто.

Уз делотворну вакцину и висок проценат пелцованог становништва, власти предвиђају да поступно од недеље отварају теретане, трговачке центре, ресторане и кафиће.

Систем беџева

Али не за све. Влада је најавила систем беџева: љубичасте за оне који нису вакцинисани или су примили само једну дозу и зелене за оне који су примили и другу дозу или су преболели ковид.

Трговачки центри, књижаре, музеји, кафићи и нека места за верске службе биће отворени за „љубичасте“, дакле за све.

Наслов и опрема: Стање ствари