Иса Мустафа објавио на свом Фејсбук профилу писмо Федерике Могерини од пре пет година у коме му потврђује да „ЗСО неће имати извршна овлашћења“

40

Председник Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа објавио је на свом Фејсбук профилу писмо бивше високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини из 2015. године, које му је наводно стигло дан пре потписивања другог споразума о ЗСО – Споразума о општим принципима/кључним елементима Заједнице српских општина, а у коме му потврђује да она неће имати извршна овлашћења.

Ставове изнесене у писму види као “обавезу ЕУ”, пише портал КоССев.

“У контексту наше дискусије о успостављању Асоцијације/Заједнице општина са српском већином, желим да потврдим да је схватање ЕУ да Асоцијација/Заједница, у складу са Првим споразумом и законима Косова, неће бити конституисана као трећи ниво власти и неће имати извршна овлашћења. ЕУ ће, вршећи своју улогу фасцилитатора у дијалогу Приштине и Београда, наставити да надгледа обе стране у поштовању и спровођењу Првог споразума и свих других споразума постигнутих у дијалогу”, наводи се у писму Федерике Могерини упућеног Мустафи.

Ово писмо Мустафа је објавио дан након јучерашњег састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, који је од 13. октобра боравио у Приштини.

Мустафа је навео да је ово писмо предочио управо Лајчаку при чему му је рекао да он то писмо разуме као “обавезу ЕУ”.

Писмо, како даље наводи, није објавио када га је и добио због тога што је тадашње нападе, првенствено Самоопредељења, сматрао неоснованим.

Током дводневне посете Приштини Лајчак се састао са косовским премијером Авдулахом Хотијем и председницом косовске скупштине Вјосом Османи, косовским председником Хашимом Тачијем, али и са лидерима политичких партија.

Према писању медија, циљ Лајчакове посете био је да са приштинским званичницима разговара о формирању ЗСО.

Да је ЗСО заиста и била једна од тема, потврдио је и сам Лајчак који је на конференцији за штампу у Приштини позвао Косово да испоштује обавезе преузете у Бриселу 2013. и 2015. године, пише КоССев.

Он је навео да је добио уверења свих косовских политичких представника да ће ЗСО и бити формирана, али и подвукао да имплементација ЗСО долази тек након потписивања свеобухватног споразума о нормализацији.

Међутим, Лајчак је употребио и реч коју често користи српска страна, а скоро никада ЕУ – „сваки договор мора бити резултат компромиса“ поручио је на крају посете Приштини, а пре него ће поћи у Београд.

Из Београда, на заједничкој конференцији са председником Вучићем, на питање шта значи то да ће ЗСО бити у складу са косовским Уставом, вечерас додаје – „Устав није Библија“ и закони могу да се мењају.

Његова посета организована је управо у тренутку када је дијалог у застоју, због одбијања приштинске стране да се у Бриселу разговара о ЗСО, због чега се, упркос најавама о недељним састанцима на експертском и тронедељним састанцима на високом политичком нивоу, српска и косовска делегација нису сусреле од 7. септембра.

(КоССев)

НСПМ