Коссев: Стејт департмент званично честитао Косову на отварању амбасаде у Јерусалиму

234
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

„Сједињене државе остаће уз Косово док оно наставља да напредује на свом европском путу“, након честитки бившег изасланика за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела и других званичника ове земље, званичну честитку поводом успостављања дипломатских односа између Косова и Израела упутио је и Стејт департмент.

„Сједињене државе честитају Израелу и Косову на формалном успостављању дипломатских односа, јуче је био историјски дан“, изјавио је портпарол Стејт департмента, Нед Прајс.

Према његовим речима, дубље међународне везе помажу промоцији стабилности, мира и просперитета у оба региона, „а када су наши партнери уједињени Сједињене државе јачају“, додао је.

Косово и Израел успоставили су дипломатске односе 1. фебруара, на виртуелној седници којој су присуствовали представници Приштине и Јерусалима, као и званичници САД, а на основу Вашингтонског споразума којим су се обе стране на то обавезале.

Потписана су три билатерална споразума, а једним од њих налаже се да ће Косово отворити амбасаду у Јерусалиму.

Ова вест изазвала је похвале приштинских званичника и званичника САД, али не и Европске унијеТурске и Арапске лиге.

Док САД упућују честитке, ЕУ критикује овакав потез Приштине јасно давајући до знања да Косово не би требало да подрива европску перспективу и да све амбасаде земаља ЕУ треба да буду у Тел Авиву, што је и наложено Резолуцијом УН-а.

Након ЕУ, уследила је и критика Турске на рачун Приштине, а управо због отварања амбасаде у Јерусалиму. Потом је уследила и „најоштрија осуда“ Арапске лиге.

Генерални секретар Арапске лиге, Абул Геит, истакао је да је одлука нелегитимна и да представља кршење међународног права према којем је Јерусалим окупирана територија.

Успостављање дипломатских односа између Косова и Израела резултат је споразума из Вашингтона од октобра месеца прошле године.

Према овом споразуму, Србија би такође требало да до јула пресели амбасаду у Јерусалим.

Откако су САД 2017. године одлучиле да признају Јерусалим као главни град Израела и на основу ове одлуке да преместе амбасаду у Јерусалим, ниједна држава из ЕУ није следила такав корак, позивајући се на резолуцију Савета Безбедности из 1980. године којом се позивају све чланице УН-а да преселе своје амбасаде у Тел Авив.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 3. 2 .2021)