“Курије де Балкан”: Хуманитарна катастрофа на северу КиМ у режији Београда и Приштине

382

У обручу између Београда и Приштине, становници северног дела Косовске Митровице још једном плаћају цену за манипулације лидера Србије и Косова, а овог пута изговор су наметнуте таксе српским производима, преноси француски портал Курије де Балкан (Le Courrier des Balkans).

У опширној репортажи под насловом “Север Косова: Режирана ‘хуманитарна катастрофа'”, портал преноси како су рафови у граду празни, а ипак ништа не недостаје, довољно је прећи мост и отићи у албанску зону.

“Пре неколико недеља, упркос таксама на српске производе које је увела влада у Приштини, роба је долазила малим комбијима кроз ‘алтернативне’ путеве”, изјавила је Ксенија Божовић, функционерка Градјанске иницијативе Србија, демократија и правда, и блиска сарадница убијеног Оливера Ивановића.

Међутим, према њеним речима, већ три недеље, царина и косовска полиција не дозвољавају више да ишта прође.

“Пре десетак дана је дошло до сукоба између полиције и једног трговца, јер је трговац утоваривао српску робу из свог складишта у свој комби. Полиција је то хтела да заплени, али су суседи прискочили у помоћ”, испричао је један трговац.

Премијер Рамуш Харадинај, тврдоглав и не желећи да повуче порез који је наметнуо, покушава већ неколико месеци да прошири “своју контролу” на север Косова како би угрозио било какав договор о подели тероторије који су помињали председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, навео је портал.

Тај покушај Харадинаја сведочи се “спектакуларном рацијом полиције у потрази за шверцерима. Граница са Албанијом је пуна шверцера, а ипак нико није ухапшен. То је био само изговор, а циљ је био да у то буде укључен северни део Косова”, рекао је порталу неименовани дипломата.

Вучић као одговор је режирао “хуманитарну катастрофу”, обећавајући да неће дозволити да његов народ умре од глади.

Медији и таблоиди у служби српских власти само о томе причају, навео је француски портал.

Најављена “хуманитарна катастрофа” припрема се у неколико делова, најпре под покровитељством Српске листе, која је представник Српске напредне странке (СНС) председника Вучића на Косову, додаје се у тексту.

“Наложено да 1. и 2. јула затворе продавнице у знак протеста”

Председник Удружења привредника на северу Косова и Метохије Радош Петровић организовао је састанак са предузетницима и трговицима. Наложено је да 1. и 2. јула буду затворене продавнице у знак протеста због уведених царина, додао је портал.

“Иако не продајем робу, речено ми је да је боље да радња буде затворена”, рекао је власник једног фризерског салона.

Паралелно с тим, у целом граду делио се летак на којем се тражи да се не купује роба у јужном албанском делу Митровице, а складишта залихе са спрском робом су затворена. Све то у име националног интереса и јединства, навео је француски портал.

Ко оде у јужну Митровицу по робу – не прође добро

Курије де Балкан додаје да је изнад свега на делу “терорисање становника”.

Пошто немају проблема да иду у јужни део Митровице, неки Срби су отишли да купе робу која недостаје.

Према обавештеним изворима, једном трговцу је због тога разбијен аутомобил, а две жене су зарадиле шамаре и преврнуте торбе са намирницама.

Ксенија Божовић је рекла да су то учиниле присталице СНС-а које “сеју страх”, додао је портал.

“Нејасна Вучићева стратегија”

Премда је стратегија Харадинаја мање више јасна, стратегија српског председника остаје нејасна.

Да ли је то покушај да се српској јавности покаже да је једино решење одвајање од Албанаца, подела територије или признавање независности, запитао се портал.

У сваком случају, Србе на Косову не би изненадило да виде Вучића како им дели брашно, шећер и млеко као велики спасилац, све то у пратњи војске медија у његовој служби. Наравно без објашњења зашто не могу да иду у јужни део града и обаве куповину.

Срби на Косову такође добро знају да им Харадинај неће никад објаснити зашто толико жели путем таксе да их спречи да купују српску робу на коју су навикли.

Грађани се налазе између две ватре, закључио је француски портал Курије де Балкан.

(Бета)

 

http://91.222.7.144/hronika/kurije-de-balkan-humanitarna-katastrofa-na-severu-kim-u-reziji-beograda-i-pristine.html