Федерација “Косове” са Албанијом већ на виделу. Курти: Гласао бих за уједињење Косова са Албанијом уколико би био одржан референдум, али прво морамо да променимо Устав

322

Лидер Самоопредељења и победник избора на Косову Аљбин Курти рекао је за Еуронеwс да би гласао за уједињење са Албанијом уколико би био одржан референдум, у интервјуу који је уследио само неколико дана након што је његова странка освојила до сада највећи број гласова на Косову, пише портал КоССев.

Верујемо у јачање косовске државе као суверене и независне републике, рекао је Курти, али и указао да је члан 1.1 устава Косова у супротности са чланом 1.3.

“Члан 1.1 наводи да је Косово суверена независна земља, а члан 1.3 истиче да Косово не може да се припоји другој земљи, тако да верујем да пуна независност подразумева и независност од независности, тако да бисмо могли да се придружимо федерацији са Албанијом или федерацији ЕУ”, рекао је Курти, а пренео КоССв, који је његов интервју превео са енглеског језика.

“Два референдума у будућности могла би то да реше, у Албанији и на Косову, али никада уз кршење нашег устава. Устав би морао прво да се промени и то само ако се то једног дана може учинити на миран и демократски начин”, додао је Курти.

На питање како би гласао на том референдуму, одговорио је – мислим да бих гласао “за”, уз ограду да би се то десило “када будемо ојачали државу Косово и када то можемо да урадимо на миран и демократски начин”.

(Агенције)

НСПМ