“Ласта” последњих година послује позитивно. Али држава је продаје

788

БЕОГРАД – Држава планира да до краја марта објави продају 77 одсто удела у најстаријем транспортном предузећу у Србији – компанији „Ласта”, изјавио је за Тањуг генерални директор тог предузећа Тони Гајић.

У току је избор консултантске ревизорске куће која би требало да до средине фебруара процени имовину и капитал предузећа, које тренутно има близу две хиљаде запослених.

Продаја је била планирана и прошле годин, али су челни људи предузећа тада тражили да се уради конверзија пореских дуговања од око 700 милиона динара у капитал предузећа.

– То је дуг који је настао 2004. и 2005. године и на њега су стизале камате. Сваког месеца смо плаћали 13 милиона динара обавеза. И онда се поставило питање да ли ћемо доћи до тренутка када више не можемо да сервисирамо (дуг), да залажемо аутобусе код Пореске управе или ћемо ићи у стечај – рекао је Тони Гајић.

Тег који је ово предузеће носило био је тежак 550 милиона динара, а остатак до 700 милиона чинила су друга потраживања као и она према ћерки фирми “Ластри”.

Гајић објашњава да је цео поступак конверзије процес који траје дуго, а да је завршен у новембру прошле године преносом потраживања у капитал предузећа. На тај начин се, додаје Гајић, повећало учешће државног власништва у компанији на 77 процената.

Власништво у овом предузећу имају – Република Србија, Акционарски фонд, Град Београд, неколико локалних самоуправа, Фонд ПИО, РФЗО… Преосталих 23 одсто акција је у рукама малих акционара.

На питање да ли ће после продаје објекти и управа “Ласте” остати на истој адреси у Београду Гајић одговара потврдно.

Наводи да према његовим информацијама, има заинтересованих за куповину овог предузећа, јер “Ласта” последњих година послује позитивно.

– Тачна цифра ће се знати кад се сравне рачуни из 2018. године – каже Гајић.

У протеклих годину и по дана, предузеће је набавило 100 нових возила, а у овој је план да купи још 50.

“Ласта” ради већ 72 године, а “под точковима” годишње пређе више од 80 милиона километара и превезе више од 100 милиона путника на домаћим и међународним друмовима.

 

http://rs.seebiz.eu/do-kraja-marta-drzava-ce-objaviti-prodaju-laste/ar-187716/