Логори, геноцид, етничко чишћење: Конгрес САД спрема резолуцију о Дејтону

142

Сенатор Мајкл Тарнер предложио је ових дана резолуцију која се присећа Дејтонског споразума, али и позива власти у БиХ да наставе са евроатланским интеграцијама

Амерички Конгрес ће разматрати резолуцију о 25. годишњици Дејтона, наводи Дневни аваз и напомиње да резолуција долази у време појачаног ангажмана САД у региону.

Наиме, сенатор Мајкл Тарнер предложио је ових дана резолуцију која се присећа Дејтонског споразума, али и позива власти у БиХ да наставе са евроатланским интеграцијама и уставним реформама. Сличну резолуцију је предложио и сенатор Шерод Браун. У предложеној резолуцији се истиче да је споразумом „окончан рат у Босни и Херцеговини и донет мир.“

Истакнуто је, између осталог да су „етничко чишћење и концентрациони логори кориштени као средство рата против мушкараца, жена и деце Бошњака, што је кулминирало геноцидом у јулу 1995. у Сребреници, где је 8.000 младића и мушкараца било заточено и убијено“.

„Влада Сједињених Држава потврђује подршку суверенитету Босне и Херцеговине и подупире посвећеност једнакости свих народа према Општем оквирном споразуму за мир у Босни и Херцеговини. Од потписивања Дејтонског мировног споразума, влада и народ Босне и Херцеговине раде у партнерству с међународном заједницом на изградњи мирног и демократског друштва заснованог на владавини закона, поштовању људских права и слободном тржишту“, наведено је у резолуцији, преноси сарајевски портал.

Како је предложено, Конгрес САД ће, уколико резолуција добије подршку осудити „кршење људских права које су се догодиле током рата у Босни и Херцеговини и потврдити заједничку посвећеност Сједињених Држава и ЕУ промоцији и заштити људских права, демократије и владавине закона широм света“.

Такође, понавља се важност Дејтонског мировног споразума и подстиче влада Сједињених Држава да уско сарађује с владама земаља које се граниче са Босном и Херцеговином – посебно онима потписницама Дејтонског мировног споразума – како би подржала пуно спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и која захтева регионалну сарадњу.

Извор: Нови Стандард