Мељиза Харадинај Стубла: Бајденово писмо Вучићу постигнуће непоколебљиве позиције Косова да закључи коначни дијалог са Србијом безусловним признавањем независности

518

Министарка спољних послова и дијаспоре Косово Мељиза Харадинај Стубла поздравила је данас писмо које је председник САД Џозеф Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу у којем је затражио узајамно признање Косова и Србије.

Мељиза Харадинај Стубла је навела да је то постигнуће непоколебљиве позиције Косова да закључи коначни дијалог са Србијом безусловним признавањем независности Косова, поштујући непроменљиве принципе унитарног карактера, територијалног интегритета и уставног поретка, пренео је РТК2.

„Као министарка спољних послова и дијаспоре, непрекидно сам тражила активну и одлучујућу улогу САД у коначном дијалогу са Србијом. Само уз учешће САД, са њиховим непоколебљивим ставом да треба постојати узајамно признавање, може се постићи коначни споразум који би допринео миру и стабилности у региону и шире“, рекла је Харадинај Стубла.

Она је додала да без активне и одлучујуће улоге САД као главног актера и администрације председника Бајдена, биће тешко замислити трајни споразум који гарантује међусобно признавање две државе.

Према писању РТК2, и председник НИСМА Фатмир Љимај поздравио је писмо Бајдена, наводећи да је сада ред да Косово изабере достојне вође, које ће се борити за албански национални интерес у дипломатском рату који се очекује.

„Србија би требало да призна Косово, али не под условом ћутања и негирања геноцида“, рекао је Љимај, преноси Газета експрес.

(Фонет)

НСПМ