Миленко Васовић: Мали од нас прави велике будале

367

Баш се обрадујем кад у старим панталонама нађем заборављених десет хиљада евра. Знате тај осећај, вероватно вам се дешавало. Е тако су се прошле недеље обрадовали руководиоци Ер Србије. У унутрашњем џепу сакоа „пронашли“ су 56,5 милиона долара. И тако „срећни“ одлуче да врате један кредит, да не улете у банкрот.

Причу о нађених 56 милиона „прогутао“ је нико други до српски министар финансија. Мукица, како је њега лако слагати. Одушевљен „нађеним“ зелембаћима, сав задихан пожурио је да нас обрадује. Каже Мали „имам одличну вест“, Ер Србија је упркос тешком стању успела самостално да измири своје обавезе према кредитору. Нагласак је на самостално.

Подсетићу вас, средином августа објављено је да је Етихад партнерс одбио захтев Ер Србије за отпис кредита од 56,5 милиона долара који стиже на наплату у септембру. Авио компанија је отпис дуга затражила због изузетно тешких услова пословања у време пандемије ковида-19. Још су објаснили како није било летова и нису могли да генеришу и акумулирају готовину. Другим речима да су без кинте.

Месец касније напрасно су нашли 56 милиона у „унутрашњим резервама“. Ко може да поверује у овакав расплет? Изузетно наиван човек или преварант који зна да није тако, а причу може да прода даље.

Синиша Мали у Народној скупштини (Фото: Тања Валич/Танјуг)

Ништа српском министру финансија није било сумњиво. Потрчао је да нам саопшти како се „компанијом управља одговорно“. Да их похвали, да обрадује публику, јер то је и српска компанија. Додуше само када су у питању обавезе. Ако неко не зна, Ер Србија је у власништву Етихада (49 одсто) и Републике Србије (51 одсто). Улоге су подељене, у пракси Етихад управља компанијом, а Србија плаћа и гарантује за кредите. Идеје њихове, паре наше.

Преко заједничке компаније Србија се ухватила у коло из кога не може да изађи све док је партнер из Уједињених Арапских Емирата не напусти. А то се неће десити док у државној каси има пара. Само захваљујући тој каси наша заједничка компанија остварује профит.

Прошле, 2019. Ер Србија је из буџета добила 20 милиона евра и остварила добит од 9,5 милиона евра. Да није било пара српских пореских обвезника били би у минусу 10,5 милиона. Или, рецимо у 2016. приказана је зарада од 900.000 евра, а Србија је дотирала тричавих 40 милиона евра. Од 2014. до 2018. наша држава је Ер Србији уплатила око 200 милиона евра.

Етихад се на нама већ добро овајдио, нарочито на том кредиту који је на волшебан начин враћен. Када су нам (Ер Србији) 2015. одобравали новац зарачунали су камату 6,95 одсто и плус наплатили „трошкове трансакције“ 3,7 милиона евра. Исто је било и 2016. позајмили су 63 милиона, са каматом и наплатили 4,1 милиона за трошкове.

Миленко Васовић (Фото: Зоран Лончаревић/Нова.рс)

Ето, такве партнере ми имамо. Имали су их и други, на пример Алиталија која је банкротирала, Ер Берлин који је отишао у стечај. Ми се још копрцамо.

Воле играчи покера да кажу, ако не знаш ко је за столом овца за шишање, онда си то ти.

Будите убеђени да „нађених“ 56,5 милиона долара није прошло без нас. Или је држава дала гаранције за нови кредит, или је искеширала дуг, или обећала какву имовину. Само Мали неће да призна, прави нас будалама, као да није довољно што нам то његов шеф ради.

Извор: Стање ствари