Митрополит Амфилохије: Ови из ЛГБТ заједнице су робови Европе, а и Вучић је ту негде близу – он ће признати “Косово” уколико му власт буде зависила од тога

762

Митрополит црногорско приморски Амфилохије, писмено је честитао посланицима Бошњачке партије Ервину Ибрахимовићу и Неџаду Дрешевићу, Хрватске грађанске иницијативе Адријану Вуксановићу и Форце Генцију Ниманбегуу, који у парламенту нијесу гласали за Закон о животном партнерству особа истог пола.

Такав благослов, у његовом систему вриједности, саопштеном у одговорима на питања “Вијести”, нијесу заслужили предсједници Црне Горе Мило Ђукановић и Александар Вучић. Први због припремљеног закона о вјерским организацијама, други због Косова. На ивици клетве завршио је и принц Никола Петровић, кога је назвао сиромашком који и не зна шта је Црна Гора.

“Тој четворици посланика послао сам писмо и честитао им што су сачували свој и образ Црне Горе. То сам им написао”, казао је за “Вијести” поглавар СПЦ у Црној Гори, кога због говора мржње према ЛГБТ популацији очекују и судски процеси.

Митрополит је подсјетио је да је већ раније, писмом објаснио ЛГБТ заједници своје мишљење о истополним браковима, али да су га они тужили.

“Позивали су ме на некакав суд, али ни на крај памети ми није да идем на суд због писма које сам упутио у вези тих несрећника. Писмо сам писао из љубави према тим људима и објаснио им да ја нисам хомофоб, него грехофоб, али грехофобију покушавају да прогласе за хомофобију. Но, то нису они, они су робови Европе, као што су и ови са власти у име независности постали Европљани и робови НАТО пакта, а и Вучић је ту близу, није много далеко”, рекао је он.

Вучичу пречи власт и паре од Косова

Амфилохије је оптужио предсједника Србије Алексанмдра Вучића да је оболио од властољубља и да се не бори за Косово.

“Знате, властољубље и паре је оно због чега људи одувијек продају своју савјест и своју свијест. И то је сва прича код Вучића, он се бори за своју власт, а не бори се суштински за Србију, српски народ и за Косово”, оцијенио је Амфилохије.

Он је истакао и да ће предсједник Србије потписати признање Косова уколико његов останак на власти буде зависио од тога.

“Очевидно је да је он већ обећао да ће да потпише, јер тражи некаква разграничења, па оптужује оне који су против да су за Хајрадинаја (Рамуша). Каквог Харадинаја злочинца и Тачија? Стварајући независно Косово, они и НАТО пакт више су зла нанијели српском и црногорском народу на Косову него фашисти. Мусолини је тамо стварао велики Албанију, али то је била окупација. А ови сада су окупацију прогласили за независну државу. То је нешто најсрамније што је могло да се деси и Европи и Црној Гори”, рекао је Амфилохије.

Уз поруку да се званична Црна Гора признавањем Косова одрекла краља Николе и да то сада покушава да исправи преносом моштију чланова краљевске породице, Амфилохије се острвио и на принца Николу Петровића, уз инсинуације да је подмићен.

“Али опет иду мимо њихове воље. Неће да их сахране у Цетињском манастиру, у гробници коју је основао краљ Никола, него праве некакву нову гробницу. Нашли су овог сиромашка од принца Николе који нема појма ни шта је Црна Гора, ни шта су његови преци. И он то прихвата, прихвата да је неко наводно оскрнавио гробницу краља Николе. То је ноторна лаж. Ми смо све урадили што је било до нас, али се они нису потрудили да то обнове”, рекао је митрополит.

Власт користи принца за ситне паре

Сада је, према његовим ријечима све обновљено и подигнут споменик Михаилу Петровићу:

“Посљедњем часном Петровићу од ових који су од династије Петровића. И који је бранио цркву на Ловћену, чак је и његова тужба била поднијета против тога, јер он је једини имао право да брани ту цркву. Они су га игнорисали, а Михаило је чак ишао до римског папе и подносио захтјев. И сада, њега, коме је гроб припремљен ‘89. године у манастиру, хоће да сахране на Новом гробљу. То је потпуно безумље”, рекао је Амфилохије.

Знате, властољубље и паре је оно због чега људи одувијек продају своју савјест и своју свијест. И то је сва прича код Вучића, он се бори за своју власт, а не бори се суштински за Србију, српски народ и за Косово

Он је казао да му је много жао принца Николе Петровића, јер га власт у Црној Гори користи.

“Он, сиромашак, нема пара. А не зна ни своја предања, одрастао у туђој земљи, нити зна ко су и шта су Петровићи, па се саглашава са њима, јер му дају мало пара и он је онда задовољан”, тврди митрополит.

Сахрањивање Петровића мимо гробнице краља Николе у манастиру Светог Петра Цетињског, према његовим ријечима било би срамотно.

“Надам се да ће они (Влада) ипак схватити да је краљ Никола подигао то гробље и да је Цетињски манастир, манастир Петровића и владике Данила. Они су га подизали, чували га кроз вјекове, ту се сахрањивали. Мене је стид пред краљем Николом што они раде. Неко ће помислити да је за то крива Митрополија, а ми смо упорно за то да се Петровићи сахране у манастиру. Јер, то је био и остаће њихов манастир, ја сам само чувар тог манастира и чувам га да остане онакав какав је био кад сам га примио од претходних митрополита. И остаће такав, зато сам спреман да жртвујем свој живот”, рекао је Амфиулохије, позивајући “челнике Црне Горе и принца Николу” да прочитају шта је краљ Никола писао 1895. године о том манастиру.

“И нека не покушавају то да претворе у своју ‘државу’. Све што је било урађено у Црној Гори после рата уништили су и остало им је једино да униште цркве. Док је овог народа, то неће моћи”, казао је он.

Мило је све уништио па би и Цркву

Амфилохије је поновио позив властима да повуку нацрт закона о слободи вјероисповијести, оцјењујући да је гори од оних из доба комунизма.

“Комунистички закони нису отимали храмове, него земљу. Деведесетих година Црна Гора је почела да враћа отету имовину приватницима, задужбинама и цркви. Онај који је тада потписао да се врати имовина после је поништио свој потпис, а то је Мило Ђукановић. Надам се ипак да ће одустати и вратити нам земљиште. То не треба цркви, али нека нам га врате и црква ће то дати онима којима је то заиста потребно, а не да они ту земљу продају и постају милијардери, богаташи. А то су радили, нажалост. Оно што је комунизам добро оставио, а то су хиљаде предузећа, све су уништили. Десетине хиљада радника су остали без хљеба и без посла, а имамо групу људи који су на рачун тога постали милијардери и они сад као заступају европске вриједности. Нису европске вриједности када пљачкаш свој народ, отимаш његова богатства и да се сам богатиш, и да од бившег Титовог пионира и кумровачког ђака постанеш буржоазија. Је ли то будућност Црне Горе?”, питао је он.

Сињајевина је полигон за сточарство

Сињајевина је срце и будућност пољопривреде и сточарства Црне Горе, то би требало да схвати и ова држава, а не да претвара Сињајевину у војне полигоне, поготово не у полигоне НАТО пакта, казао је поглавар МЦП Амфилохије.

“То значи да би да праве окупаторске полигоне. Полигоне оних који су окупирали дио Црне Горе – Косово и Метохију и предали разбојницима на Косову… Сињајевина мора да буде сачувана као планина и предио за сточарство које је толико битно за будућност Црне Горе. Ја то желим, и надам се да ће и ови који су сада на власти схватити да је свака власт довремена и да не могу доноси одлуке супротне онима на којима је живела Црна Гора толико времена”, рекао је он.

Он је подсјетио је да је у доба Петровића Сињајевина одбрањена од окупатора, наглашавајући да је несхватљиво да “ова власт хоће да је преда “новом окупатору, јер шта је НАТО пакт него наставак наци-фашистичке окупације. И садашња окупација Косова и Метохије гора је од наци-фашистичке окупације”.

“А утолико је гора јер су насљедници краља Николе озваничили ту окупацију и признали непостојећу државу Косово и тиме се одрекли и краља Николе и изворне Црне Горе. Црне Горе Балшића, Јована Владимира, Петровића. Надам се да ће их Бог научити да зеницу Црне Горе – Сињајевину, не претворе у мјесто уништења, моралног, културног и природног. Као што се догодило на Косову. Тамо су осиромашеним уранијумом затровали и земљу и воду. Тамо гдје је НАТО бомбардовао се сада умире више него игдје у Европи. Ова црногорска власт је то подржала, а ако подрже и овдје на Сињајевини онда је питање којој Црној Гори они припадају и шта мисле о будућности Црне Горе. На чему ће они да граде будућност Црне Горе, на осиромашеном уранијуму?”, казао је Амфилохије.

Тресло би се до Острога

Црна Гора се на Дурмитору прогласила за еколошку државу, како може бити еколошка држава ако уништава екологију?”, питао је Амфилохије, настављајући оптужбе о уништењу природе на Сињајевини, ако се изгради војни полигон.

“У Бога се надам да ће они схватити да је крајње вријеме да прекину са тим и да се врате изворном духу Црне Горе, а то је дух оних који су живјели овдје на Сињајевини. Дух педесет и тројице црногорских витезова који су овдје погинули бранећи планину од окупатора”, казао је он.

Намјера Министарства одбране, како тврди, да Сињајевину претвара у војно вјежбалиште је “поткопавање у темеље острошког манастира”.

“Овај храм направљен је у славу Светог Василија, а када би овдје пуцали, то би било поткопавање темеља острошког манастира”.

(Вијести)

 

http://www.nspm.rs/hronika/mitropolit-amfilohije-ovi-iz-lgbt-zajednice-su-robovi-evrope-a-i-vucic-je-tu-negde-blizu-on-ce-priznati-kosovo-ukoliko-mu-vlast-bude-zavisila-od-toga.html