Миша Ђурковић: Власт жели да паралише све институције (Видео)

245

Problem je po meni što ovaj režim ima manir delovanja koji vodi ka tome da parališe funkcionisanje svih institucija, rekao je Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije.

Izbore u Srbiji obeležila je ubedljiva pobeda vladajuće koalicije, bojkot dela opozicije i potpuni fijasko onog dela opozicije koji je izašao na izbore, a nije uspeo da predje cenzus od 3 %. Kao iznenadjenje izbora pokazale su se liste POKS i SPAS koje su postale parlamentarne. Ipak, okončanje izbornog procesa nije donelo Srbiji stabilnost, već su se na ulicama dogodili žestoki sukobi policije sa demonstrantima. Sličan scenario odigrava se u Belorusiji, a primenjen je i na Makedoniju. Upitali smo profesora Mišu Đurkovića, direktora Instituta za evropske studije, da li je Srbija u političkoj krizi i šta očekuje u narednom periodu.

Profesor Miša Đurković je rekao da sadašnji režim u Srbiji ima način delovanja koji vodi ka tome da se parališe funkcionisanje svih institucija i da vlast bude skoncentrisana u jednom malom broju ljudi, ali da je problem sa takvim sistemom to što on ne funkcioniše. Sadašnji sistem se, prema njegovim rečima, ogleda u nedavnim protestima jednog dela vlasti protiv drugog dela vlasti, i u tome što i posle proteka roka za početak rada vlade i skupštine nemamo čak ni najavu početka njihovog rada. Pored toga, čini se da vlast pre daljih koraka čeka da vidi kako će proći izbori u Americi što je, prema Đurkovićevom mišljenju, veoma neozbiljno prema građanima Srbije koje ne zanimaju prilike u Americi nego svakodnevni život u Srbiji. Đurković je na kraju rekao da je rešavanje tih problema preduslov za dalji napredak našeg društva.

Извор: KTV