Немачка ограничила “Северни ток”

312

Немачка компанија “Опал Гастранспорт”, која је оператор гасовода “Опал”, ограничила је руском “Гаспрому” приступ транзитним капацитетима гасовода, саопштила је Савезна агенција за мрежу Немачке.

Ово ограничење, које је ступило на снагу 14. септембра, уведено је у складу са одлуком Савезне агенције за мрежу према којој “Опал гастранспорт ГмбХ” више нецће моцћи да продаје транзитне капацитете за прикупљање и селекцију гаса у количини од 15,86 милиона киловата на час, као ни да врши њихов превоз коришћењем тих капацитета.

Савезна агенција за мрежу објаснила је своју одлуку чињеницом да “Гаспром” има алтернативне транспортне правце и доставне станице у оквиру испуњавања обавеза према Европској унији.

Раније је суд Европске уније размотрио жалбу пољских власти и поништио одлуку Европске комисије из 2016. године о проширењу приступа “Опаловим” капацитетима “Гаспрому”.

Суд се, образлажући одлуку, позивао на нарушавање принципа енергетске солидарности.

Поништена одлука дала је “Гаспрому” могућност да додатно транспортује до 10,2 милијарде кубних метара гаса годишње, учествујући у одговарајућим аукцијама.

Према важећим европским стандардима – “Гаспром” може да рачуна на само 50 одсто транзитног капацитета ове цеви, односно на 12,8 милијарди кубика.

“Гаспром” и руска Влада раде на званичном одговору на одлуку суда.

Министар енергетике Русије Александар Новак истакао је да ће ограничење утицати на преговоре о гасу са Украјином и Европском комисијом, као и на ситуацију са снабдевањем енергијом у европским земљама, пренео је Спутњик.

Потпредседник Владе Дмитриј Козак није одбацио могућност да се Русија жали на пресуду.

“Опал” је грана гасовода који спаја “Северни ток” са гасним транспортним системом Средње и Западне Европе.

Гас улази у Немачку до границе са Чешком.

 

Вечерње новости