Не давимо Београд: Метро планиран да споји буразерске пројекте владајуће елите, као што су “Тесла град”, “Београд на води” и Лука Београд

317

Иницијатива “Не давимо Београд” оценила је да ће пројекат изградње Београдског метроа увећати зараде “подобних инвеститора” и цену квадрата у елитним насељима, а да ће “скоро дупло увећану цену изградње” платити сви грађани. У саопштењу те организације наводи се да је метро планиран “тако да споји буразерске пројекте владајуће елите”, као што су Тесла град, Београд на води и Лука Београд, а да се потребе Београђана стављају у други план.

„Иако је циљ сваког метроа да растерети саобраћај и да се што више људи креће од куће до посла за мање од 30 минута, градска власт не пружа никакав доказ да ће њихов пројекат донети растерећење саобраћајног система, у односу на досадашње предлоге који су били конзистентни преко скоро пола века, и смештали су прву линију метроа дуж Београдског гребена, повезујући Устаничку и Земун“, наводи се у саопштењу.

Иницијатива додаје да ће реализацијом тог пројекта грађани бити ускраћени за његову везу са железничком и аутобуском станицом, као и са Клиничким центром.

„Да би овакав захват био омогућен, недавно је усвојен и план детаљне регулације који Макишко поље изузима из заштитне зоне водоизворишта и ту смешта прву линију метроа и елитно насеље. И док струка на сав глас упозорава да то може бити крај београдског водоизворишта и нарушавање система снабдевања пијаћом водом, градски челници не хају за упозорења“, закључују у Иницијативи „Не давимо Београд“.

НСПМ