Никола Селаковић: Београд жели нормализацију односа са Приштином

202

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић изјавио је да приступање ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије и додао да читав регион у будућности види као део уједињене Европе.У интервјуу за Зидојче цајтунг, Селаковић је рекао да би многа тешка питања било лакше решити када би Брисел показао више политичке воље и интереса за добробит грађана региона и његову интеграцију у ЕУ.

Уочи данашње посете Немачкој, рекао је да је подршка Берлина „врло важна за Србију, посебно у процесу приступања ЕУ“.

„Желео бих да искористим прилику да (немачком колеги Хајку Масу) пренесем шта смо постигли у Србији и да би то било незамисливо без немачке подршке. Спремни смо да наставимо ту сарадњу, као и наш политички дијалог“, додао је.

Све реформе усмерене ка чланству у ЕУ

На питање да ли Србија и даље тежи чланству у ЕУ, упркос свим неуспесима, Селаковић је рекао: „апсолутно“.

„Све реформе које смо започели последњих година усмерене су на то. Припадамо европском културном простору. Прва смо држава Западног Балкана која је прихватила нову методологију Еуропске комисије за процес проширења“, додао је.

Селаковић је рекао да „критике кинеских улагања у Србију понекад долазе из земаља чији је обим трговине с Кином неколико хиљада пута већи“.

„Тражимо најбоље начине како пружити људима овде могућност да остану у Србији и издржавају своје породице. То није ништа што би било у супротности с нашом европском оријентацијом. Тежимо пуноправном чланству у ЕУ. То знају и наше колеге у Москви и Пекингу“, додао је.

Београд подржава Лајчака

Говорећи о томе шта је постигнуто, Селаковић је навео да Србија улаже у инфраструктуру, али и да се бави „најтежим питањима, попут процеса нормализације између Београда и Приштине“ јер жели да „својој деци остави земљу без таквих проблема“.

Селаковић је рекао да је влада Србије „већ предузела многе кораке према нормализацији односа“ с Косовом. „Спровели смо своје обавезе из Бриселског споразума из 2013. године, али још чекамо да Приштина испуни своје – формирање заједнице српских општина“, додао је.

Он је рекао и да Београд подржава улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака.

„Искрено, верујемо да једино решење тог питања може бити само компромис. А одрживи компромис не може се састојати у томе да једна страна да све, а друга ништа“, рекао је.

Упитан како ће изгледати политичка карта региона за десет година Селаковић је рекао да „ни данас немају сви исте карте југоисточне Европе“.

„Желим да видим југоисточну Европу као део уједињене Европе. Миран регион из којег људи не емигрирају у друге земље. Председник Србије покренуо је регионалну иницијативу названу Мини-Шенген с шефовима влада Албаније и Северне Македоније. Економска интеграција такође доводи до опуштања. Када би Брисел показао знатно више политичке воље и интереса за добробит грађана региона и његову интеграцију у ЕУ многе од постојећих тешких контроверзи биле би много лакше решене“, оценио је Селаковић у интервјуу за Зидојче цајтунг.

(Бета)

НСПМ