Нова кривица за Србе: “силовање 20.000 Албанки”

679
epa04148962 President of Kosovo, Atifete Jahjaga, speaks during a press conference in Panama City, Panama, 31 March 2014. Jahjaga met Panamanian president, Ricardo Martinelli, to reinforce bilateral cooperation and trade relations. EPA/Alejandro Bolivar

ВАШИНГТОН – У Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД одржано је данас јавно слушање на коме су изнета сведочења о наводном силовању Албанки током сукоба на Косову, у организацији бивше косовске председнице Атифета Јахјаге.

Јахјага је изнела податак да је наводно на КиМ силовано 20.000 жена мада, иначе, о томе нема поузданих података.

Говорили су и Васфија Краснићи Гудман која тврди да је преживела сексуално насиље и Илир Битићи, брат тројице браће Битићи, америчких држављанина убијених у Србији 1999.

Јахјага је рекла да је циљ јавног слушања да се прикажу приче жртава и њихових породица да би се након 20 година коначно дошло до правде.

“Ми ћемо бити заувек захвални САД због заустављање рата и окретања новог листа за Косово”, нагласила је Јахјага.

Како тврди, људскост и хуманост је била уништена пре двадесет година на Косову и већина Албанаца је пре 20 година била систематски етнички чишћена.

Јахјага, такође, тврди да је режим Милошевића у том периоду убијао мушкарце и жене без обзира на њихове године, “у операцијама од куће до куће” и оптужила је српске снаге да су спроводили насиље раздвајајући породице.

“Скоро милион Албанаца је било систематски протерано у том периоду и било је за време косовског рата више масовних убистава. Било је 13.000 убистава, а међу њима 1.230 деце”, рекла је она додајући да је око 80 одсто те деце било албанске националности. Како је рекла и даље се око 1.600 Албанаца води као нестало.

Јахјага тврди да се већина починилаца злочина и даље слободно шета у Србији и да политичари у Београду и даље “користе Косово као алатку за унутрашње политичке игре”.

Иначе, Јахјага је бивша председница привремених институција у Приштини од 2011. до 2016.

Она није била изабрана на демократским изборима већ постављена од стране тадашњег америчког амбасадора у Приштини уместо Беџета Пацолија.

Касније је формирала међународну организацију Жене жртве рата – силованих. У тој организацији окупљају се и жене интелектуалке из Прешевске долине.

Председавајући Комитета конгресмен Елиот Енгел је отварајући јавно слушање рекао да је Косово прошло “много горе од БиХ”, где је Дејтонским споразумом успостављен мир, док је на Косову током 10 година, тврди, било присутно кршење људских права и сурова етничка дискриминација.

Енгел је, такође, за то оптужио бившег председника Србије Слободана Милошевића којег је назвао балканским касапином.

Енгел тврди да је силовање на Косову било инструмент у циљу протеривања Албанаца на етничком принципу.

Слушању је присуствовао и Илир Битићи који је рекао да се злочини не смеју игнорисати уколико желимо правду.

“Овај комитет нам у томе може много помоћи”, рекао је он и оптужио српске власти да штити криминалце који су убили његову браћу и позвао српске лидере да се суоче са прошлошћу.

Паул Вилијамс са “Washington College of Law” Америчког универзитета је отишао корак даље и оптужио Београд да је на Косову и Метохији извршио геноцид, етничко чишћење и терор.

“Истерали су скоро 1,4 милиона људи, убили су око 80.000 цивила и силовали око 20.000 жена”, тврди Вилијамс и додаје да је “за све те злочине” Хаг процесуирао до сада само шест лица.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/u-kongresu-sad-odrzano-javno-slusanje-o-silovanju-20.000-albanki-tokom-sukoba-na-kosovu.html